IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на БДЖ са намалели с 85 млн. лв. за три години

В момента задълженията на железницата са 740 млн. лв., заяви председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров

14:56 | 07.08.12 г.
Дълговете на БДЖ са намалели с 85 млн. лв. за три години

За близо три години задълженията на железниците са намалели с около 85 млн. лв., заяви председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров в интервю за националното радио.

Той съобщи, че от есента на 2009 г., от когато работи новото ръководство, досега задълженията на железницата са намалели от 825 млн. лв. до 740 млн. лв.

"Без нито лев държавна помощ и без да взимаме други заеми, сме намалили дълговете. Днес задълженията на железницата са толкова, само защото не получихме двете субсидии за юли и август. Иначе биха паднали поне с десетина милиона надолу", коментира Владимиров.

Във връзка с протичащите реформи в дружеството председателят на борда на директорите заяви, че дълговете на холдинга ще намаляват още, ако развитието продължи по плана, изготвен от ръководството и съгласуван с министерството на финансите.

По повод на спряната субсидия за БДЖ Владимиров каза, че това е било част от плана на финансовия министър  Дянков да подпомогне реформите в дружеството, като по този начин си осигури държавна гаранция.

Владимиров припомни, че министерството на финансите е погасило вноските на железницата за юли към Световната банка. Внесената сума ще бъде обезпечена, като железницата ще трябва да прехвърли част от сградния си фонд (най-вече почивни станции) на държавата. Това е част от "оздравителните" мерки за дружеството, с които то трябва да се опита да увеличи приходите си, а и да продължи плащанията по задълженията си.

На въпрос за частните фирми от Белгия и Румъния, които искат да се включат на пазара за пътнически превози у нас, той изрази мнение, че с тяхна помощ системата може да стане далеч по-ефективна, а и част от разходите на държавата могат да намалеят драстично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още