IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на билетите за пътуване в БДЖ може да се вдигнат от есента

Железничарите ще получават заплатите си въпреки тежкото финансово състояния на холдинга, заяви транспортният министър Ивайло Московски

13:27 | 24.07.12 г.
Цените на билетите за пътуване в БДЖ може да се вдигнат от есента

От тази есен вероятно цените на билетите за пътуване в БДЖ ще се повишат. Това обяви в интервю пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Въпреки тежкото финансово състояние на железницата, спряната субсидия и неясния изход от приватизацията на „Товарни превози“, железничарите ще продължат да получават заплатите си, коментира министърът. 

„Министърът на финансите няма да допусне хората да останат без заплати. А по повод субсидията на БДЖ, тя й се полага по закон, защото тя извършва ред социални пътувания, за учащи, студенти,  войска и т. н. “, каза Московски.

Във връзка с неуредените взаимоотношения между железницата и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Московски обясни, че на този етап не може да се направи много, защото БДЖ има задължения към компанията в размер на близо 100 млн. лв, които са се трупали през годините. За спасението на холдинга са нужни "свежи средства", с които да се погасят част от натрупаните кредити.

Ресорният министър подчерта, че приватизацията на "Товарни превози" може да реши голяма част от проблемите на холдинга, който към момента има задължения на стойност почти 1 млрд. лева.

"Не знам защо опозицията твърди, че железниците са "перлата" на нашата държава, при положение, че дружеството е в толкова тежко финансово състояние. Готов съм да се съглася, че критериите, които бяхме поставили за бъдещите участници в приватизацията бяха завишени, но това бе направено с цел да се привлекат сериозни купувачи. С оглед на всички задължения, които има БДЖ вероятно това е отблъснало инвеститорите", допълни още Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още