IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър обещава съвършено нов облик за БДЖ в края на 2015 г.

Кабинетът залага още в началото на 2014 г. да постъпят близо 600 млн. лева по оперативна програма "Транспорт" за покупката на нови влакове

16:59 | 09.07.12 г.
Транспортният министър обещава съвършено нов облик за БДЖ в края на 2015 г.

До края на 2015 г. държавната компания БДЖ се очаква да придобие съвършено нов вид. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, представяйки стратегията на ведомството за развитието на железниците.

Повод за оптимизма му дават заложените през следващия прогамен период средства от европейските фондове, които ще се насочат за покупка на нови влакове. По оперативна програма "Транспорт" се очаква още в началото на 2014 г. да бъдат отпуснати близо 600 млн. лв., с които да се осигурят високоскоростните влакове, развиващи от 120 до 140 километра в час.

Новите мотриси със спални вагони , които се очакват още през август тази година, също са пригодени да се движат с висока скорост. Тепърва предстои и тяхното тестване и сертифициране, допълни министърът.

По повод зачестилите пътнотранспортни произшествия с автобусни превозвачи Московски съобщи, че само от началото на годината е проверена техническата изправност на над 153 хил. превозни средства. Поради разкрити сериозни нарушения изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е издала актове за над 6,5 млн. лева.

Министерството е започнало и специална кампания, насочена към постоянната проверка на автобуси, превозващи деца.

Върви се и към оптимизация на пунктовете за годишен преглед. Докато в Турция техническите проверки се правят само на 250 лицензирани места, в малка България са лицензирани 800 обекта. "Това е прекалено голям проблем, над който ще работим, защото промяната няма как да стане от днес за утре“, коментира ресорният министър.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още