IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за приватизация получава нови 2 млн. лева за процедурни разноски

Преди месеци от ведомството алармираха, че бюджетът за покриване на разходите по приватизацията за тази година е недостатъчен

11:14 | 10.07.12 г.
Агенцията за приватизация получава нови 2 млн. лева за процедурни разноски

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще получи допълнителни 2 млн. лева за покриването на разходите по приватизация. Това гласи постановлението на Министерския съвет, обнародвано в днешния брой на Държавен вестник.

Със Закона за държавния бюджет държавата трансферира близо 2,5 млн. лева към Фонда за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол през тази година. Отделно той се попълва и с част от паричните постъпления в агенцията.

Средствата от фонда се ползват за материално-техническо осигуряване на дейностите по приватизация и следприватизационен контрол, включващи изготвяне на правни анализи, приватизационни оценки, информационни меморандуми, консултации и експертни становища от външни фирми, за покриване на разходите за държавни такси и за маркетинг.

Още през март от агенцията алармираха, че бюджетните средства са недостатъчни да покрият разходите. През миналата година агенцията е внесла в държавния бюджет над 326 млн. лева от приватизация. За тази година правителството очаква по това перо в хазната да постъпят над 124 млн. лева.

Основният приоритет на агенцията за тази година е раздържавяването на „БДЖ Товарни превози“. Шестима са заинтересованите лица и фирми, които купиха тръжната документация за приватизацията на дружеството. Предстои ДАНС да направи проверка на кандидатите, след което ще бъде обявена датата на търга.

Вече приключи раздържавяването на недовършения редакционен корпус на в. „Работническо дело“ (ИПК "Родина"), чиято процедура се точеше с десетилетия. Сградата беше купена за 20 млн. лева без ДДС от единствения кандидат – фирма, контролирана от Ирена Кръстева.

Агенцията направи трети опит да приватизира „Техноекспортстрой“, като в момента тече новата конкурсната процедура.

Беше задвижена и процедурата по приватизацията на „ВМЗ Сопот“. Междувременно държавата се зае да изчисти всички задължения на дружеството, включително и за заплатите.

Възможно е през тази година да бъдат приватизирани още Агенцията „Дипломатически имоти в страната“ (АДИС), “Военно издателство” ЕООД и “Аудиовидео Орфей” ЕАД. В плановете на ведомството са включени още продажбата на миноритарните пакети от електроразпределителните дружества, както и да нов опит за раздържавяването на държавното предприятие „Монтажи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още