IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на агенцията за дипломатически имоти може да бъде отложена

Процесът зависи от предварителната подготовка, приоритетна за агенцията по приватизация е продажбата на “БДЖ-Товарни превози”

08:05 | 29.03.12 г.
Приватизацията на агенцията за дипломатически имоти може да бъде отложена

Приватизацията на Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС) може да бъде отложена.

Според програмата на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за 2012 г. приватизационна процедура може да бъде стартирана само ако през годината бъде извършена успешно предварителната подготовка.

Това условие важи и за “Военно издателство” ЕООД и “Аудиовидео Орфей” ЕАД, които заедно с АДИС бяха извадени от забранителния списък за приватизация в края на ноември миналата година.

Продажбата на ИПК „Родина“ обаче е наредена сред основните приоритети на агенцията за настоящата година.

"При имотите-частна държавна собственост от първостепенно значение за АПСК ще бъде успешна сделка за сградата на "Редакционен корпус", бул.  Цариградско шосе 113А,  гр. София, ведно с прилежащия й урегулиран поземлен имот", пише в програмата на агенцията.

Приватизацията на имота беше възложена от Министерския съвет през февруари миналата година. Условието на правителството е продажбата да стане на търг с явно наддаване, а новият собственик или да завърши сградата, или да я разруши и разчисти терена най-късно 1 година след сключването на договора.

Основният приоритет на агенцията по приватизация за настоящата година ще бъде приватизацията на “БДЖ-Товарни превози” ЕООД.

Сред най-важните задачи на агенцията се нарежда и довършването на приватизацията на миноритарните пакети от  електроразпределителните дружества. В програмата на ведомството за настоящата година се посочва, че за тези емисии акции се подготвят  с актуални данни проспектите за публично предлагане, необходими за представяне в Комисията за финансов надзор (КФН).

След вписването в регистъра на публичните дружества и допускането до търговия на регулиран пазар, публичното предлагане на тези емисии акции ще се извърши на „Приватизационен пазар” на фондовата борса, уточняват от агенцията.

Приоритет за ведомството ще бъде и раздържавяването на “ВМЗ” ЕАД в Сопот, след като парламентът през миналата година одобри приватизационната стратегия.

През настоящата година агенцията ще се опита да приватизира най-голямото държавно строително  дружество “Техноекспортстрой”,  остатъчното държавното участие в капиталa на пловдивския завод “Терем - Георги Бенковски”ООД  и в капитала на “Терем - Генерал Владимир  Заимов” ООД в Божурище. Ще има и нов опит за продажбата на “Монтажи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още