Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?

БСП предлага големите търговски вериги в центъра да не работят в почивните дни, за да се стимулира бизнесът на малките квартални магазини

Големите търговски вериги, разположени в централните части на градовете*, да не работят в събота и неделя, за да се стимулира оборотът на малките квартални магазини. Това е едно от предложенията, които ще залегнат в новия Закон за търговските вериги, обясни пред Investor.bg зам.- председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев.

Той обясни, че в момента проектозаконът все още се разработва, но създателите му са се обединили около идеята, че големите вериги, разположени в централната част на градовете не трябва да работят през уикендите. „Според експерти е добре всички големи вериги да не работят в събота и неделя, но като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни той.

"Наличието на тези големи търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални търговски обекти. В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, допълни той.

Панчев посочи, че законопроекта вероятно ще бъде напълно готов през септември, а вносителите му се надяват да мине още през есенната сесия на Народното събрание.

По негови думи обаче предложенията за закона все още не са дискутирани с представители на веригите. В тази връзка той изрази опасенията си от вероятен бъдещ натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, уточни той.

За и против предложението

„Това е практика навсякъде в Европа. Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа". Така коментира предложението Мариана Кукушева, председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България".

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите.

* Спас Панчев уточни пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще засяга идеалния център и то на територията на най-големите градове в страната. Все пак той допълни, че законът все още е в процес на писане и докато не бъде внесен в окончателния си вид е рано да се коментира в допълнителни детайли.


Последни новини

Коментари (58)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
3
 
58
преди 4 години
Няма профилна снимка
Гледах го днес този смешник, Спас Панчев, по "Здравей България" и съм изключително възмутен, че подобни, изключително некомпетентни хора, учили единствено планова икономика, трябва да подготвят поправките в закона против монополите.
Този човек въобще не знае как функционира пазарната икономика. Говори за регулации на печалбите на веригите, което направо ме втрещи.
Тежко и горко на майка България, ако тези боклуци останат по-дълго на власт.
0
 
1
 
57
nobel до: kane
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ами като няма партия на труда защо не си направите, а вместо това гласувате за бандитите и олигарсите от БСП? Какво работническо и социално видяхте по време на Лукановата зима, Виденовата ионфлация или тройната коалиция. Тройната коалиция ще остане в историята с това, че по средата на мандата и ни приеха в Европейския съюз и то беше едно УРА, една радост неземна.
2
 
3
 
56
deant до: kane
преди 4 години
Как да няма бе нали КНСБ защитава работниците!
6
 
2
 
55
преди 4 години
Ето това е проблема на РБ
Проблема е че няма една истинска лява социалистическа партия, партия на труда защитаваща трудещите се и и нтересите им, тези на средната класа
Не разсмивайте света с проститие си предложения
Има само едно хапче за 99% от проблемите на РБ
и това е:
СИЛНИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ СЪС МНОЖЕСТВО СТЪПАЛА
3
 
4
 
54
преди 4 години
Господа комунисти, не си губете времето с дреболии - идва зима, направо ни вкарайте един режим на тока (както в доброто старо време), за да стимулирате производителите на свещи.

Още от Икономика и политика
България ще е под наблюдение заради прекомерни икономически дисбаланси и през 2018 г.