IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?

БСП предлага големите търговски вериги в центъра да не работят в почивните дни, за да се стимулира бизнесът на малките квартални магазини

15:07 | 27.08.13 г. 62
Без хипермаркети в градските центрове през уикендите*?

Тя обясни, че неработно време за големите вериги през уикендите е едно от предложенията на Съюз „Произведено в България“. Пълният комплект от предложения за Закона за търговските вериги ще цели не само подпомагането на малкия и среден бизнес, но и ще цели да създаде реални условия за спазване на Закона за защита на конкуренцията във връзка с отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

„Ние имаме уверение от страна на правителството, че изменението в Закона ще бъде факт до края на годината“, категорична е Кукушева.

По-негативно е мнението на Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ). „На този етап не мога да кажа дали предложението само по себе си ще се отрази положително на бизнеса. Със сигурност ще бъде глътка въздух за малките квартални магазини, които през съботите и неделите ще могат да наваксат, за сметка на големите магазини, които обират от клиентския поток през седмицата. Но не съм сигурен дали мярката ще бъде с положителен характер за самите доставчици на стока“, коментира той.

Зоров обясни, че много от доставчиците досега не са работили с малките магазини, защото в търговските обекти по кварталите често зареждат малко и не толкова качествени артикули. Освен това повечето квартални магазини не могат да си позволят да поддържат широк сегмент от продукти зад витрините и щандовете си.

„Голяма част от производителите на млечни продукти не зареждат стоките си в малките магазини, а предпочитат големите. Големите търговски вериги предлагат много по-широк сегмнет от продукти – всеки клиент може да намери точно това което търси – има по-евтини стоки, но и има такива от много висок клас“, допълни той.

Той изтъкна, че е важно да бъде изготвен подробен анализ за ползите от мярката, за да бъде дадена и качествена оценка за това по какъв начин ще се отрази на бизнеса в страната.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 4 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
Гледах го днес този ***, Спас Панчев, по "Здравей България" и съм изключително възмутен, че подобни, изключително некомпетентни хора, учили единствено планова икономика, трябва да подготвят поправките в закона против монополите. Този човек въобще не знае как функционира пазарната икономика. Говори за регулации на печалбите на веригите, което направо ме втрещи.Тежко и горко на майка България, ако тези *** останат по-дълго на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ами като няма партия на труда защо не си направите, а вместо това гласувате за бандитите и олигарсите от БСП? Какво работническо и социално видяхте по време на Лукановата зима, Виденовата ионфлация или тройната коалиция. Тройната коалиция ще остане в историята с това, че по средата на мандата и ни приеха в Европейския съюз и то беше едно УРА, една радост неземна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Как да няма бе нали КНСБ защитава работниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 10 години
Ето това е проблема на РБПроблема е че няма една истинска лява социалистическа партия, партия на труда защитаваща трудещите се и и нтересите им, тези на средната класаНе разсмивайте света с проститие си предложения Има само едно хапче за 99% от проблемите на РБи това е:СИЛНИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ СЪС МНОЖЕСТВО СТЪПАЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 3
theforce
преди 10 години
Господа комунисти, не си губете времето с дреболии - идва зима, направо ни вкарайте един режим на тока (както в доброто старо време), за да стимулирате производителите на свещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Ами като си наясно не пиши глупости, от социалистически регулации се докарахме глобално до това дередже, а ти искаш такива мерки приложим в БГ и мислиш, че това ще помогне - това не му ли се вика лудост?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Абе момче, не ми давай акъл по макро-икономика, щото съм писал доста много в този форума (от поне 2 години) за икономическата катастрофа, в дъното на която е неолибералният капитализъм, чиято люлка е Юнайтед Стейтс!Нямам време в момента да се разправям с теб, че и жената чака.....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Правилно, няма как да не се съглася с това, което стана. Трябва сега да се опиташ и да разбереш, кой ни докара до тук. Айде щото съм готин ще ти дам жокер, къде е най-големият монопол на всяка държава? Монопол свързан с най-важната стока? ЦБ и парите :) Когато д-вата контолира и печата да финансира дефиците и тежките структурни реформи от една страна а от друга в икономиката се случва кредитна експанзия от там бизнес цикълът, когато държавата харчи и стимулира икономиката любимото на Кейнсианците и цоцалистите в един щастлив момент стават тежки структурни проблеми, струпване на грешни инвестции и големи балони :) Но като изключа бърза лекция, не си отговорил на въпроса ми преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Вий щот сте големите икономисти и разбирачи по финанси, затуй я докарахте в глобален план до тук - тотален фалит на целия свят....от много "икономика", "стимулиране" и "разтеж"!Да ви *** у икономистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Другарю, я каже как е най-добре да забраним целият внос на всички стоки и услуги и да си ковем наша технология, наша продукция, ще си стимулираме всичко ще си печатаме левчета ще си подкрепяме всичко родно и неефективно, всички неефективни производтва ще си ги субсидираме всички ще работим по малко ще харчим по много - абе другарю това кога ще го направим?Ей човече, чудя се какво правиш тук - виждам не разбираш от инвестиции щом мислиш, че златото се продава на форекса. Сигурно форекса е на Уолстрийт за теб. Но се чудя друго, като и бъкел от икономика нямаш, както и история - та се чудя какво правиш тук - нещо да не си на хонорар да пишеш удобни коментари на столетницата или просто ей така за спорта е всичко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още