Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БХРА: Една трета от ресторантьорския и хотелиерския бизнес фалира

Мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години след изтичане на пандемията, настояват от сектора

БХРА: Една трета от ресторантьорския и хотелиерския бизнес фалира

Снимка: Pixabay

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. Така коментира удължаването на извънредните мерки до 31 януари Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата

Според него „загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи“. Димитров даде за пример спа дестинация като Велинград, където спадът на бизнеса е с 30%.

„Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме проблеми и преди пандемията. Сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес", посочи пред БНР Димитров.

Той се надява, че скоро ще започне бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която предвижда да се връщат 20% от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

„След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.

Димитров обърна внимание и на проблема с такса сгради и такса смет.

„Това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали."

Представителят на БХРА отбеляза, че така стои и въпросът със заемите.

„Те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години, и то след изтичане на пандемията“, обясни Димитров.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
4
 
8
преди 1 месец
Сега е моментът бизнесът в сектора да 'фалира' и да се препродаде обратно на своите хора. Няма нужда да обяснявам как.
2
 
4
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тоя бизнес така или иначе е ненужен на обществото в огромната си степен - не случайно се давъ пръв при потъването на кораба.
Фалита е рестарт, а не край.
2
 
7
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този господин вместо да мрънка (за пари, разбира се) да вземе да обясни как посред локдауна има работещи ресторанти с клиенти!

Или не е удобно?

Не важат ли законите за вас?
1
 
7
 
5
mrynmryn до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зависи, много ресторанти се усетиха и направиха неща от сорта на "обедно меню", но много други искат да си продължат на принципа 100гр октоподско червило за 29,99лв., а хората които си поръчват храна, искат просто да се наядат, не им дреме дали ще ядът изгъзицата на шеф Педерундев или мусаката на бай Иван. Когато бях в офиса редовно си поръчвахме храна за обяд и на никой не му се даваха повече от 10-15лв..
1
 
5
 
4
фиг.1 до: фиг.1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
... драги ресторантьори, бъдете малко по-гъвкави.

Още от Икономика и политика
ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи