Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът се надява на промяна за пълната забрана за пушене

Хотелиери и ресторантьори настояват за среща с премиера с очакване забраната за тютюнев дим на закрито от 1 юни да бъде отложена отново

Осем браншови организации на хотелиери и ресторантьори апелират за среща с премиера заради пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни. Искането идва само седмица, след като Стефан Константинов, който бе ревностен защитник на забраната, вече не е министър на здравеопазването.

Представителите на бизнеса посочват в мотивите си, че очакват още по-голямо свиване на оборотите, фалит на заведения и увеличаване на безработицата. В отворено писмо до председателя на парламента и премиера организациите апелират за среща, на която да представят тяхната позиция и предложения за преодоляване на „комплицираната ситуация”, съобщи bTV.

От 1 юни забраната за тютюнев дим ще обхване всички обществени закрити места. Въвеждането на забраната беше отлагано веднъж по искане на ресторантьорите. През 2010 година парламентът либерализира режима и разреши пушенето на закрито, но на обособени за това места, като даде възможност малките заведения до 50 кв. м сами да избират дали клиентите им да пушат или не. 

Още по темата

Стефан Константинов беше яростен противник на тютюнопушенето и изтъкваше необходимостта от пълната забрана с аргумента, че е важна стъпка за превенция на редица заболявания, която ще спести много пари за лечението им.

С отстраняването му от поста се появиха опасения, че може да има ново отлагане на забраната. Новият министър Десислава Атанасов аобаче се обяви „за” пълната забрана, въпреки че самата тя е пушач.

Премиерът Борисов веднъж вече отхвърли доводите на собствениците на заведения, като напомни за гратисния период, през който действаше частичната мярка за разделяне на салоните за пушачи и непушачи. Според премиера тенденциите "от Америка през Бразилия до Европа" са такива, че все повече пушенето е било приемано за признак на лошо възпитание и неуважение към околните. Премиерът дори призова депутатите да подкрепят проектозакона от 1 юни, защото "и децата го заслужават".

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обаче посочват, че собствениците на заведения са инвестирали около 50 млн. евро, за да приведат обектите си в съответствие със сегашните изисквания.

Браншовите организации посочват, че в момента пълна забрана за тютюнопушене има само в седем европейски държави. След въвеждането й оборотите на заведенията в Испания са се свили с 20 на сто, в Гърция с 30 на сто, а в Белгия за шест месеца са затворили 2 000 заведения.

Поради негативните последици върху бранша пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането й, същото се случило и в Дания и Гърция.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева