Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо половин милион българи са били в чужбина през март

Посещенията на чужденци у нас пък са с 6% повече спрямо миналата година

Близо половин милион българи са били в чужбина през март

Снимка: Pixabay

През март почти половин милион българи са пътували в чужбина. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. По-конкретно 478,3 хил. души са напуснали пределите на страната с цел пътуване, като това е с 3,5% повече, отколкото през март 2018 г.

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Германия - с 10,2%, Гърция - с 8,9%, Турция - със 7,1%, Румъния - с 2,8%, Сърбия - с 2,6%, и други. Същевременно намаляват пътуванията на български граждани към: Руската федерация - с 12,7%, Полша - с 5%, Република Северна Македония - с 2,3%, и други.

Според данните през третия месец от 2019 г., спрямо същия период на 2018 г. се наблюдава увеличение с 3,7% на пътувания с цел почивка и екскурзия. С толкова се повишават и командировките. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през март 2019 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 44,2%, следвани от тези със служебна цел – 30,4%, и с цел почивка и екскурзия – 25,4%, показват още данните.

През март 2019 г. посещенията на чужденци в България са 555,6 хил., или с 6% повече в сравнение с март 2018 година. Регистрирано е увеличение по всички наблюдавани цели: „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - със 7,8%, „почивка и екскурзия“ - с 4,8%, и „служебна“ - с 4,5%. Транзитните преминавания през страната са 26,4% (146,9 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през март 2019 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 48,3%, или с 5% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от Обединеното кралство - с 51,2%, Унгария - със 17,9%, Румъния - с 8%, Гърция - със 7%, и други.

Пътуванията от Германия обаче намаляват с 15,5%, както и тези от Нидерландия (със 7,4%). С 2,9% са по-малко пътуванията от Франция, а визитите от Полша са намалели с 2,7%.

Посещенията на граждани от групата други европейски страни се увеличават със 7,1%, като най-голямо е увеличението на посещенията на граждани от Сърбия - с 18,1%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бъчваров: Периферни електронни услуги на НАП са в риск, няма изтичане на данни