IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Малкият бизнес се нуждае от подкрепата на правителството и обществото

В основата на устойчивото развитие са малките фирми, иновациите и макроикономическата стабилност, посочи вицепремиерът на форум в Истанбул

08:14 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бобева: Малкият бизнес се нуждае от подкрепата на правителството и обществото

„На принципа „Твърде голям, за да фалира”, обикновено правителствата се ангажират с големите в бизнеса, докато секторът на малките и средните предприятия е оставен на собствените си способности за оцеляване”, отбеляза българският вицепремиер Даниела Бобева в речта си през  17-тата Евроазиатска икономическа среща на върха в Истанбул.

Форумът е посветен на устойчивото развитие и промените в местното управление, съобщи правителствената пресслужба.

Бобева коментира, че предприемаческият дух трябва да бъде насърчен и да получи подкрепата и от правителството, и от обществото. Правителствената подкрепа може да бъде изразена чрез строги правила срещу монополите и за защита на конкуренцията, балансирана енергетика, ниски данъци и споделени отговорности.

Финансовата система трябва да бъде стабилна, коректна и отзивчива към нуждите на реалния сектор, отбелязва още вицепремиерът.

Фактор за устойчивото развитие са и стабилните макроикономически резултати – за България те са обнадеждаващи. Страната ни запазва макроикономическата стабилност, най-ниското ниво на облагане в ЕС, най-ниско ниво на публичен дълг и по-малко от 2% бюджетен дефицит, коментира още Бобева. Има тенденция към намаляването на безработицата и увеличаването на социалната подкрепа за уязвимите слоеве от населението.

Една от предпоставките за ръст на безработицата Бобева посочи лошото качество на образователната система и разминаването между образованието и търсенето на пазара на труда. Тя коментира, че предизвикателството за България е високото ниво на необхванатите от образователната система деца, големият процент на отпадащи от училище, както и големият брой ученици, които избират да следват в чужбина. В последствие те се превръщат в емигранти, категорична беше Бобева.

За икономиката на бъдещето ще спомогнат иновациите, в които страната ни изостава. Трансграничното сътрудничество в областта на образованието и науката не е на добро ниво, но пък е положителна тенденция за отдалечаване на броя на студентите от съседните държави, избрали да следват в България.
„По-голям дял от брутния вътрешен продукт (БВП), изразходван за образование и иновации, няма автоматично да ни доведе до икономика на бъдещето. Новата икономика ще бъде създадена чрез ефективното и целево ползване на публични и частни средства за образование”, допълни още вицепремиерът в Истанбул.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още