Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Богдан Кирилов: Няма сигнали за спиране на ваксинирането с AstraZeneca

Очаква се становището на Европейската агенция по лекарствата, свързано с допълнителния анализ, който тя извършва в момента

Богдан Кирилов: Няма сигнали за спиране на ваксинирането с AstraZeneca

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

“На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca”, обяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, допълвайки, че Националният ваксинационен щаб продължава да работи и е планирано негово заседание за понеделник, 19 април.

По думите на Кирилов оценката на Европейската агенция по лекарствата показва, че съотношението между полза и риск е положително, ето защо се препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението ѝ за употреба. Същевременно щабът очаква до края на другата семица становището на агенцията, свързано с допълнителния анализ, който се извършва в момента.

Още по темата

Кирилов твърди, че за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, макар че някои държави, включително Германия, обмислят да поставят втора доза от РНК ваксина, съобщава БГНЕС.

"ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка", уточни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той допълни, че заплащането за ваксините става след получаването, така че в следващите седмици, в зависимост от развитието на ситуацията, Европейската комисия може да предприеме действия в различна посока за доставката на ваксини на AstraZeneca.

"Към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Също така има възможност за препродажба и дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата Covax, организирана от Световната здравна организация", заяви Кирилов.

 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Руската ролетка със западната ваксина продължава...
0
 
0
 
2
ing5rov до: ing5rov
преди 2 седмици
0
 
0
 
1
преди 2 седмици
няма , няма ... за четвъртия свят може всичко , само и само да не остане не набоден *** ...

Още от Икономика и политика
Използваната земеделска площ у нас е нараснала с 9% през последните 10 години