IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще купуват лекарства на по-високи цени до 1 ноември

Удължен е срокът за влизане в сила на правилото цените да не са по-високи от заплащаните с публични средства

17:18 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правилото болниците да нямат право да купуват лекарства на цени, по-високи от заплащаните с публични средства, се отлага за 1 ноември 2019 г. Това става с одобрените от кабинета промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Правилото трябваше да влезе в сила от 1 април.

По този начин на болниците ще бъде предоставено достатъчно време за адаптация. Целта е да не се прекъсва процесът по лекарствоснабдяване и да не се компрометира качеството на лечението. Същевременно ще се осигурят лекарствени продукти на по-голям брой пациенти, посочва се в мотивите на правителството.

Правилото важи за структурите по чл. 5 от Закона за лечебните заведения - центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се създават от държавата. 

Правилото важи и за лечебните заведения с държавно или общинско участие по чл. 9 и 10 от Закона за лечебните заведения.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още