IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не сме заплашени от липсата на средства в европейския бюджет

Дори и да се наложи да доплатим 16,5 млн. евро, във фискалния резерв имаме над 7,2 млрд. лева, коментира премиерът

08:50 | 22.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Не сме заплашени от липсата на средства в европейския бюджет

"Преди дни България получи 300 млн. лева плащания от фондовете на ЕС, така че кризата с бюджета на общността няма да ни засегне", коментира премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова Телевизия. Днес той ще участва в срещата на лидерите на страните от ЕС, където основната тема ще бъде новата финансова рамка за 2014 - 2020 година. 

Очакванията на Борисов за този съвет обаче не са положителни - при намаление на кохезионните фондове ще пострадат малките държави като България, допълни той. 

Липсата на средства в бюджета на ЕС за 2012 година може да наложи допълнителни плащания от страните-членки. За България сумата може би ще бъде около 16,5 млн. евро. Ако това се наложи, то няма да застраши нашата фискална стабилност, гарантира премиерът. "Имаме 7,2 млрд. лева във фискалния резерв", обясни той.

Министър Дянков е финансист и като такъв гледа статистическите данни, затова неговото мнение е, че живеем по-добре, но не го осъзнаваме. "Данните показват, че в банките българите имат над 20 млрд. лева спестявания. Щом ги има, те идват от някъде - хората имат приходи и спестяват", обясни Борисов. Ако имаха нужда, те щяха да ги харчат, коментира още премиерът думите на финансовия министър. 

За Бойко Борисов механизмът за проверка и сътрудничество е необходим за България поне до края на следващата година. "Съдебната система е най-малко реформирана и имаме нужда от тези доклади", смята той. Този коментар беше направен и по повод казуса "Марковска", който предизвика истинско сътресение на институциите у нас.

Венета Марковска беше номинирана за конституционен съдия, но нейната кандидатура предизвика вълна от негативни коментари. Тя не можа да положи клетва след като президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония преди да дойде нейния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Ще останат достатъчно в резерва.Реално погледнато без нови заеми за стимилирането на икономиката няма да минем. Една мащабна програма за енергиина ефективност и саниране на сградите би имала голям ефект върху икономиката и би намалила значително безработицата, тъй като най-засегнатия сектор е строителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
2 милиарда падежират януари по еврооблигациите, а 4 милиарда не могат да се пипат заради валутния борд. Иначе няма проблем, не можем да се дестабилизираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още