IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Участваме активно в преговорите за новата финансова рамка на ЕС

Европейските фондове са сред основните източници на икономически растеж, обясни външният министър Николай Младенов

16:36 | 17.10.12 г.
Т. Дончев: Участваме активно в преговорите за новата финансова рамка на ЕС

Ще участваме активно, а не просто да следим дебата по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 – 2020 година. Това обеща министърът по управление на европейските средства Томислав Дончев по време на дискусия, организирана от фондация „Европейски институт“.

Какви точно са позициите и какво ще отстояваме пък обясни външният ни министър Николай Младенов.

По негови думи през последните три години европейските фондове са един от основните източници на икономически ръст за България. С тях се финансира развитието на транспортната инфраструктура, енергетиката и технологиите, плащат се средства за селското стопанство.

Предизвикателствата за страната при създаването на новата финансова рамка са няколко, отбеляза Младенов. На първо място това е кризата. Преговорите се водят в условия на сериозни финансови проблеми, които от друга страна са откроили явно дефектите в европейските институции.

По тази причина и не е чудно, че общите кризисни мерки карат нетните платци към европейския бюджет да поискат съкращаване на разходите. Като страна нетен получател на средства обаче България ще се опита да се противопостави на подобни намерения, категоричен беше Младенов.

Всъщност тези преговори са първите за страната ни, откакто тя е пълноправен член на ЕС. При създаването на предишната финансова рамка (2007 – 2013 година) България беше само наблюдател, а не взе участие в дебатите, припомни още външният ни министър. 

В момента от ключово значени в дебатите по бюджетната рамка е определяне на лимит по кохезионните фондове. Има предложение плащанията да бъдат до 2,5% от брутния вътрешен продукт на отделните държави, за които е предназначено плащането, обясни още външният министър. Българската позиция по този въпрос обаче е да има диференциран подход и ако има лимит, то той да бъде определен спрямо степента на развитие на страната.

 

Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още