IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има сблъсък на позиции по бюджета на ЕС за 2013 година

ЕП и Съветът имат различни идеи по отношение на размера на плащанията за различните политики на общността

12:49 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има сблъсък на позиции по бюджета на ЕС за 2013 година

Европейският парламент ще се противопостави на всеки опит да бъде орязан бюджета на ЕС за 2013 година. Това декларираха от парламентарната комисия по бюджет с публикуването на своята позиция за бюджета.

Европейските депутати застанаха зад проекта на Европейската комисия и разкритикуваха предложенията за орязвания, предложени от Съвета.

През април от ЕК предложиха увеличение на плащанията с 6,8%, или общо 137,9 млрд. евро. Като цяло проектът за бюджетната рамка на общността предлага и поети задължения на стойност 150,9 млрд. евро, или увеличение от 2%.

През юли обаче Съветът на ЕС оряза част от предложените увеличения. В техния вариант поетите задължения са 149,7 млрд. евро, а плащанията са 132,7 млрд. евро. Или с други думи Съветът предлага своеобразно замразяване на бюджета – увеличението е с размера на инфлацията (+2,8%).

Замразяването или минималното увеличение обаче не ни върши работа, е позицията на бюджетната комисия към ЕП. Според тях при това положение общността ще трябва да се откаже от някои свои приоритети.

„Нормално е хората да се чудят защо искаме 6,8% увеличение на плащанията по време на криза“, коментира позицията на ЕК комисарят по въпросите на бюджета Януш Левандовски. Той разкри че има две причини за това рязко повишение.

Едната е прозаична – това е краят на бюджетния период (2007-2013 година) и в последния финансов период плащанията винаги рязко се увеличават. А втората – през последните години бюджетите на ЕС бяха под прогнозите и са се натрупали неплатени разходи, увери Левандовски при представянето на позицията на ЕК. Позиция, която обаче не се понрави на Съвета.

Предстои проектобюджета на общността да влезе и в пленарната зала на ЕП и това ще стане още по време на заседанието на 23 октомври.

По закон трите институции трябва да са единодушни при приемането на бюджета. Ако това не стане започва т. нар. процедура по сближаване – в продължение на 21 дни представители на ЕП, ЕК и Съвета ще нищят казуса и ще трябва да се разберат преди края на ноември.

ЕС веднъж беше изправен пред бюджетна криза – в края на 2010 година. Тогава парламентът и Съветът прекратиха разговорите в помирителната процедура и имаше опасност общността да влезе в 2011 година със стария бюджет, разделен механично на 12 равни части. От това губещи щяха да останат политиките, които не присъстваха в приоритетите на общността в предходната година.

Нов бюджет обаче беше изработен скоростно от ЕК още преди края на ноември - темпо, което чиновниците рядко показват. И в крайна сметка, макар и със закъснение, ЕС имаше компромисен бюджет, одобрен от трите институции преди приключването на 2010 година. 

Още за бюджета на ЕС 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още