IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Участваме активно в преговорите за новата финансова рамка на ЕС

Европейските фондове са сред основните източници на икономически растеж, обясни външният министър Николай Младенов

16:36 | 17.10.12 г.
Т. Дончев: Участваме активно в преговорите за новата финансова рамка на ЕС

Не бива да се допуска несправедливото намаляване на средствата за слаборазвитите държави, коментира още Младенов и припомни една от основните цели на ЕС, а именно преодоляването на социалните различия между държавите, което е залегнало и в договорите.

Сериозни са и преговорите по отношение на Общата селскостопанска политика за следващия програмен период.

Обсъжда се намалението на директните плащания, което ще засегне и българските фермери. Съгласно присъединителния ни договор директните плащания за българските стопани ще се изравнят с тези на „старите“ членове на ЕС едва през 2016 година. „Затова и нашата позиция по отношение на намалението е да се започне от държавите, които получават 100% от сумите, а не от страните като България, които още не са достигнали тези нива“, заяви външният министър.

Има и още една идея за бюджетната рамка, която може да засегне пряко България, стана ясно по време на дискусията. Страните обсъждат ограничение на средствата в кохезионните фондове, на базата на изпълнението на заложеното в предходната рамка. "Затова и правим максималното да усвоим колкото е възможно повече средства, за да имаме добър старт, ако това ограничение бъде прието", обясни Томислав Дончев.

В програмния период 2007 – 2013 година България трябва да получи 15,6 млрд. лева, от които над 14 млрд. са вече договорени, а 4,4 млрд. лева са разплатени. Това представлява около 28% от общите. „До края на 2012 година ще се постараем да станат около 1/3“, коментира още министърът.

Той припомни, че имаме срок до края на 2013 година да договорим средствата и до 2015 година – договорените средства да бъдат изплатени.

Освен тези предложения България ще настоява за още средства по програмите за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в Европа. По този въпрос имаме консенсус с държави като Литва и Латвия, които трябваше да изваждат от експлоатация атомни реактори.

Ще настояваме програмите за изваждане от експлоатация да продължат да действат и след 2020 година.

Преговорите по новата многогодишна финансова рамка още продължават, като очакванията са тя да получи одобрение по време на извънредното заседание на Съвета на ЕС през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още