IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заседанието на Съвета на ЕС за бюджета за 2013 г. се провали без да е започнало

Проблемът е в поисканото увеличение на бюджета от страна на ЕК, както за настоящата, така и за следващата година, с което страни-членки не са съгласни

11:46 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ален Ламасур. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ален Ламасур. Снимка: Архив Ройтерс

Заседанието на Съвета на Европейския съюз на ниво министри на икономиката и финансите на 27-те държави членки, посветено на съгласуването на бюджета на съюза за 2013 г., се провали, преди да е започнало, съобщи ИТАР-ТАСС.

Преговорите бяха блокирани от комисията за бюджета към Европейския парламент, която сметна продължаването на консултациите в настоящите условия за безсмислено, съобщи нейният председател Ален Ламасур.

„ЕП не може да продължи преговорите за бюджета за 2013 г. в условия, когато Съветът на ЕС е неспособен да открие решение на проблема с недостига на средства в бюджета за настоящата година“, каза Ламасур.

Той има предвид призива на Европейската комисия към страните от ЕС за внасянето на още 8,9 млрд. евро в бюджета за настоящата година, за да бъде осигурено финансирането на редица европейски програми, сред които тази за подкрепата на малките и средни предприятия и програмата „Erasmus Mundus“ за студентски обмен. Държавите-членки обаче в отговор препоръчаха на ЕК да се простира според чергата си.

Що се отнася до предложения в края на октомври от ЕК проектобюджет за 2013 г., в него е заложен аналогичен проблем. Комисията поиска 138 млрд. евро, което е с 6,8% повече от бюджета за 2012 г., но водещите страни в ЕС с рядко постигано единодушие отказаха да увеличат вноските си.

В съвместно изявление Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция посочиха, че подобно искане „е абсолютно неприемливо в период на криза, когато самата ЕК изисква от страните в ЕС спазването на строга бюджетна дисциплина“.

Вчера в полунощ изтече 3-седмичният срок, предвиден според законодателството на ЕС за изглаждане на разногласията между Съвета на ЕС и ЕП по проектобюджета. 

Междувременно италианският премиер Марио Монти и британският му колега Дейвид Камерън признаха, че двете страни поддържат различни позиции по въпроса за намаляването на разходите и за бюджета на ЕС.

„Убедени сме, че е необходим контрол върху разходите, но не споделяме мнението, че е необходимо значително съкращение на европейския бюджет, който трябва да бъде насочен към стимулиране на силна конкурентоспособност и икономическо развитие“, каза Монти, припомняйки, че Италия прави третата по големина вноска в бюджета на ЕС, а Великобритания – четвъртата.

На свой ред Камерън отбеляза, че в настоящите условия, в които националните икономики преживяват криза, „в общ интерес е средствата да бъдат изразходвани по-ефективно“.

Въпреки това, ако не бъдат вземани предвид „някои разногласия“, Италия и Великобритания успешно работят за запазването на общия пазар, за механизмите на банковия съюз и стабилизирането на еврото, от което е заинтересован и Лондон дори без да членува в еврозоната, подчерта Монти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още