IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпартийци на Камерън му подляха вода за бюджета на ЕС

Британският премиер се надяваше да има подкрепата на парламента по време на срещата на лидерите на ЕС по-късно този месец

12:55 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън понесе нов удар, след като правителството му изгуби вот във връзка с бюджета на Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

Изходът от гласуването беше неочакван, тъй като освен лейбъристите и над 50 тори гласуваха срещу предложения от Камерън текст.

Британският премиер се надяваше да спечели политически дивидент като пристигне на срещата на лидерите на ЕС по-късно този месец с подкрепата на парламента за замразяването на бюджетните разходи в общността.

Инициативата му обаче беше провалена, след като евроскептици от собствената му консервативна партия подкрепиха поправка, според която Лондон трябва да отиде дори още по-далеч като настоява за орязване на бюджета, с който Брюксел ще разполага през следващите 7 години.

Въпреки усилията за координирани действия на консерваторите, Камерън изгуби гласуването в сряда с 294 срещу 307 гласа при вот, който анализаторите описват като най-големия бунт срещу коалиционното правителство в Лондон.

Вотът за пореден път доказва, че Камерън е неспособен да контролира евроскептиците в партията си. Премиерът е „твърде слаб“, за да реформира и ограничи бюджета на ЕС, коментира Ед Болс – водач на крилото на евроскептиците в консервативната партия.

През октомври британският премиер заяви пред Европейската комисия (ЕК), че „има най-твърдата позиция“ по въпроса за европейския бюджет, която британско правителство е заемало от десетилетия. „Искаме бюджетът да бъде съкратен или в най-лошия случай замразен и аз съм напълно готов да използвам вето, ако не постигнем сделка, която е добра за Великобритания“, изтъква Камерън.

Провалът на Камерън да осигури подкрепата на собствената си партия напомня за случая от преди година, когато той трябваш да се справи с разнобой при гласуването на предложение за провеждане на референдум за членството на Великобритания в ЕС. Тогава 81 тори гласуваха в подкрепа на референдума.

Ако реши да напусне ЕС, Великобритания ще бъде изключена от търговски споразумения с 46 страни. „Ако страна напусне ЕС, тя вече няма да може да се възползва от търговските споразумения на общността“, коментира Карел Де Гухт, европейски комисар за търговията.

Предоговарянето на 46 споразумения може да отнеме 10 години. „Наистина ли искаме да напуснем ЕС и да изгубим всички тези търговски споразумения, от които се ползват британските износители“, пита Ник Клег, заместник министър председател в правителството на Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още