Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор

България отговаря на три от критериите за присъединяване, обяви Валдис Домбровскис

Борисов: Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор

Валдис Домбровскис и Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро, отчете премиерът.

„От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет“, коментира Борисов.

Според него в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности и попита кой в България толкова се плаши от влизането ни в този съюз.

„Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я плати“, посочи Борисов.

По темата се изказа и заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, който също е гост на форума. Той посочи, че именно благодарение на Банковия съюз кредиторите и акционерите ще са първите, които ще платят за грешките на банките, а не потребителите и данъкоплатците. Той подчерта още, че механизмите на еврозоната се развиват именно в посока предотвратяване на рискове и справяне с евентуални шокове.

Сред предимствата от въвеждането на еврото са по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава, отчете още Бойко Борисов част от плюсовете от приемането на единната валута.

Той обаче подчерта, че е важно да се дисциплинира банковия сектор, за да не се случва това, „което се случи с КТБ“. Според Борисов подобна криза няма как да се случи отново, ако България влезе в "клуба на богатите".

„Понеже съм си говорил много и с президента Макрон, и с канцлера Меркел, и с всички колеги, те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценарият с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало“, така премиерът Бойко Борисов коментира влизането на България в Банковия съюз и валутно-курсовия механизъм ERM II.

Според него Франция и Германия ще бъдат „сигурни“, че всичко с банковата ни система е наред, ако България стане част от този клуб. „Огромни усилия се полагат, никак не е лесно, защото трябва да убедим нашите партньори, че нещата са ни изрядни“, каза още премиерът.

Валдис Домбровскис подчерта, че към момента страната ни има много добра фискална политика и макроикономически показатели, но трябва да има напредък в други области. Според него е огромно предизвикателство управляващите да се справят с бедността и социалните неравенства.

„Според последните оценки от европейския семестър трябва да се подсили административният капацитет да се „запълнят” някои пукнатини във финансовия сектор, да се довършат законовите текстове, свързани с несъстоятелността и да се подобри цялостното управление. Също така страната трябва да инвестира в подобряване на уменията и образование“, каза Домбровскис.

Радвам се да кажа, че до тук сътрудничеството с България и българските власти тече много гладко и всичко се движи по план, коментира още той. Според него страната ни отговаря на три от критериите за присъединяване – целева стабилност, финансова стабилност и дългосрочни лихвени проценти. Публичният дълг също намалява, като до 2020 г. ще бъде под 20%, каза още Валдис Домбровскис

Той е категоричен, че еврото е силна валута, удобна за ползване и е втората в света, която се ползва за резервна.
Домбровскис припомни, че еврото има 20-годишна история, а изминатият път не е бил лек. По думите му еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и работещи институции. Според него фактът, че от 11 държави в началото еврото вече се използва в 19 страни и има още, които чакат да се присъединят, говори за това колко са големи ползите от стабилността и ползването на еврото.

Той пожела успех на България по пътя на присъединяване, но отчете, че предстои доста работа. На въпрос дали би могла сегашната ситуация да се сравни с опита на Латвия по приемането на единната валута, Дамбровскис посочи, че днешната реалност е много по-различна, защото тогава еврозоната е била в криза.

Той отбеляза, че в момента над 340 милиона европейци работят и използват еврото.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
3
 
6
 
13
baba_meca до: Minka
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От трън, че на глог. Гърция и Кипър нали бяха под надзор на ЕЦБ и си имаха банкова ваканция и то до скоро беше в Гърция поне...
2
 
15
 
12
преди 2 месеца
Бочко, Бочкоо... *** си като галоsh, чудя се как си станал министър-председател. Кой ти казал, че западняците въобще имат намерение да те пуснат в еврозоната, бе бастyн??? Рибата още в морето, а ти си сложил тигана. Дори и България някога в бъдещето да влезе в еврозоната, няма да е при теб и при твоето корумпирано управление.
3
 
17
 
11
преди 2 месеца
Колкото и да ревем по форумите истината е една: Регулаторните органи са само за да взимат "членовете" им заплати. Те не регулират, разчистват конкуренцията и са слуги на коруммпирани политици. И ББ го знае. Това е част от играта им с Цв Цв.
2
 
27
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пурко знае, че му остават още 2 години кражби. Затова на Пурко му е изключителен приоритет да се задържи в лапаницата през тия 2 години... останалото са бошлаф приказки на неграмотен милиционер.
5
 
13
 
9
преди 2 месеца
Хубаво е да въведем еврото ,но първо трябва да въведем техните доходи ,че
то и сега аман ни и системата.

Още от Икономика и политика
Здравното министерство ще предложи да отпаднат лимитите за детската болница