Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСП ще търси общо съгласие за нов модел в здравеопазването

Партията иска начало на обективен национален разговор, без оглед на политически пристрастия

БСП ще търси общо съгласие за нов модел в здравеопазването

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"БСП за България" си поставя срок до края на март за постигане на национално съгласие за нов модел в здравеопазването, който да бъде включен в бюджета за 2019 г. Това обяви председателят на левицата и на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората, коментира тя и отбеляза, че това се потвърждава и от констатациите на прокуратурата в последните дни.

За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо съгласие - политическо и обществено, отбеляза Нинова, цитирана от БТА.

Предлагаме поставяне на началото на решаването на проблемите чрез обективен национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, за предложение за нов модел на здравеопазването, каза лидерът на БСП.

Тя посочи, че партията вече е внесла предложение за промяна за забрана на лицензирането на нови частни болници. Предстои левицата да внесе предложение общинските и държавните болници вече да не са търговски дружества, а да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения.

От БСП предлагат да има и ново, обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия Национален рамков договор.

Следващата седмица социалистите внасят промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства.

Нинова посочи, че това ще е българският модел на здравеопазване, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване.


 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 11 месеца
При сегашното неправилно държавно прилагане на парите е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.
За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходимо подобрението на държавното прилагане на парите.

Още от Икономика и политика
Публичните средства се харчат неефективно, смятат повечето българи