IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП връща мандата във вторник

Президентът би могъл да задържи разпускането на парламента с няколко дни, докато актуализацията бъде приета, каза Корнелия Нинова

18:10 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на извънреден брифинг след заседание на Националния съвет на партията. Това се случва въпреки обещанията, че ще бави процедурата по мандата до 10-15 септември, както настояват и протестните партии.

Припомняме, че бе постигнатото съгласие за извънредни заседания на бюджетната комисия и на парламента за гласуване на актуализациятя на бюджета, което пък от своя страна създаде впечатление, че от БСП ще задържат мандата поне до края на следващата седмица. 

„Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и формиране на кабинет. Знаете и каквъв беше резултатът. Няма смисъл повече да продължаваме тези усилия, да предлагаме проформа министър-председател и т.н. Хубавото е, че днес се прие нашето предложение за ускоряване на процедурите в парламента и във вторник бюджетите на ДОО и НЗОК ще влезнат за обсъждане на второ четене, а вероятно в сряда и големия бюджет. Президентът би могъл да задържи разпускането на парламента с няколко дни, докато текстовете бъдат приети“, каза Корнелия Нинова.

„Това е последен опит да постигнем някакво съгласие за актуализацията. За съжаление, са започнали да летят всякакви предложения от всички парламентарни групи. Дано да не допуснем опасността на популистко предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат”, добави лидерът на БСП.

По Конституция Радев има право да разпусне незабавно парламента и да насрочи парламентарните избори на 7 ноември. Това обаче означава, че датата на парламентарния вот ще се размине с изборите за президент, които вече са насрочени за 14 ноември (за първи тур).

В основния закон обаче няма краен срок, в който Радев трябва да разпусне Народното събрание и реално той би могъл да удължи живота на сегашния парламент, така че актуализацията да бъде приета. За промените в Закона за съдебната власт, както и другите внесени законопроекти едва ли ще има време, но ако президента не разпусне веднага депутатите има шанс и за избори 2 в 1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още