Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БТПП: Българските компании нямат опит в наемането на чуждестранни работници

Според проучване на работодателите 70% от фирмите търсят допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14% имат нужда от сезонни работници

БТПП: Българските компании нямат опит в наемането на чуждестранни работници

Снимка: Pixabay

Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чуждестранни работници. Тези, които са го правили, са доволни от служителите си. Това е един от изводите от скорошно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по проект ERIAS - План за действие за интеграция на бежанци, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

Още по темата

Най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна са свързани с квалификацията, опита и познанията по български език, е друг извод от проучването на палатата, според което има работа за чужденци от трети страни в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др.

От работодателската организация отбелязват необходимостта от опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци. Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България, посочват още от БТПП.

Близо 70% от българските компании, участвали в проучването, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14% търсят сезонни работници. Една четвърт от запитаните работодатели нямат нужда от нови работници в момента. Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от трети страни (извън ЕС).

Останалите 86% нямат опит в това отношение. Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация.

Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от Република Северна Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Повечето работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15% от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9% твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а още толкова не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред тях са: професионални умения, да са отговорни и съвестни, да могат да работят в екип, да са готови да се обучават, да са в добро здравословно състояние, да имат желание да се интегрират в българското общество, да имат специфична квалификация според сектора, да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат, добри познания по друг чужд език (освен майчин език), да могат да докажат самоличност и ниво на образование – лични документи, дипломи, сертификати, да бъдат готови да останат по-дълго в една компания, да имат документи за пребиваване и работа в страната.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа