IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава атрактивна дестинация за германските туристи

Профилът на българските туристи, които посещават Германия, се е променил, посочи Кристиян Салай

22:40 | 04.08.21 г.
България остава атрактивна дестинация за германските туристи

Германия разчита основно на Европа за възстановяването на туристическия си сектор, защото презокеанските пътувания определено ще бъдат затруднени през следващите месеци. Това каза Кристиян Салай, мениджър „Балкански държави", Туристически борд на Германия, в ефира на предаването „В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ако общо Германия има спад от 63% от всички пазари, за България това е наполовина, като същото се отнася и за останалите страни от региона. Това показва, че можем да разчитаме на този регион като източник за нашите туристичеки приходи, посочи гостът.

Профилът на българските туристи, които посещават Германия, се е променил. Дори през 2020 г. 47% от пътуванията от България към Германия са били по бизнес. Половината от тях са със самолет. Това показва, че има силна икономическа връзка между двете страни, посочи Салай. 

България също така остава атрактивна дестинация за германските туристи. „Полетите между България и Германия отново се увеличават, като се надявам до една година всичко да бъде нормално", каза още гостът.

Друга тема от разговора бе как пандемията се е отразила на глобалния туризъм, както и на този в Германия в частност. „За съжаление пандемията все още не е приключила. Тази криза имаше най-голямото влияние върху туризма, което сме виждали в историята. В глобален мащаб имаше спад над 73% в туристическите пътувания. В Европа ситуацията беше малко по-добре със спад около 69%, докато в Азия спадът е около 84%". 

Въпреки че отчита спад от 61%, Германия е най-предпочитана от европейците дестинация през 2020 г., като отчита 23,5 милиона пътувания, добави още Кристиян Салай.

„Ние сме напълно уверени, че туристическите пътуванията ще се върнат до 2-3 години“, коментира гостът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още