Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България подкрепя „бързи зелени коридори“ за ваксинирани туристи

Това ще възроди туристическата екосистема и международната мобилност, смята министърът на туризма Марияна Николова

България подкрепя „бързи зелени коридори“ за ваксинирани туристи

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз. В нея участваха още Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм и Глория Гевара, председател на Световния съвет за пътувания и туризъм.

„Безопасното, безпроблемно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение“, каза Николова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. 

Според Николова идеите за национални планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на решаващите за туризма цели. По думите й акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията.

Още по темата

Министърът на туризма смята, че трябва да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор и подчерта, че конкретните дейности за улесняване насърчаването на благоприятна среда за развитие на субектите в сектора следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

„Трябва да работим за координирано възстановяване на отрасъла", посочи Зураб Пололикашвили. И допълни, че наближава лятото и хората ще искат да пътуват, за което ще допринесе и васкинацията.

„Необходимо е да работим заедно, да гарантираме безопасността, да имаме ясни правила, за да може хората в Европа да пътуват", коментира Глория Гевара. По думите ú важно е да бъдат намерени решения, свързващи нашите държави, за което са много важни протоколите. Според нея единния протокол ще гарантира безопасност. Гевара обясни още, че е нужно гражданите да възстановят доверието си, за да се възстановят пътуванията.

„Не бива да има затварянето границите, но е важно пътуванията да са сигурни", акцентира Тиери Бретон. Той припомни, че през миналата година ЕК е предприела мерки за подпомагане на туризма, като бяха отпуснати 172 млн. евро грантове. Той подчерта, че ваксинационните сертификати ще играят важна поля за свободното придвижване. Важно е бързо да бъдат предприети общи стъпки, за да сме готови до лятото, така ще може да помогнем на туризма да се постигне желания рестарт, заяви още еврокомисарят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Слави Трифонов: Ако не се върне здравият разум, ще се иде към предсрочни избори