IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подписва за газопровода Южен поток в четвъртък

Тогава се очаква да бъдат уточнени и параметрите на новия газов договор с Русия, съобщи президентът Плевнелиев на съвместен брифинг с министър Добрев

16:24 | 12.11.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България подписва за газопровода Южен поток в четвъртък

От Веселина Йорданова, Dnes.bg

Окончателното инвестиционно решение за проектогазопровода Южен поток ще бъде подписано в четвъртък, 15 ноември, съобщи президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Също тогава се очаква да бъдат уточнени и параметрите на новия газов договор с Русия.

Президентът е получил доклада по „Южен поток“, с който миналата сряда беше запознат Министерският съвет, а след това и парламентарната комисия по икономика и енергетика.

Добрев е уверил президента, че се полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия по отношение на доставките на руски природен газ от настоящите.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че след края на днешния ден всички държави, ангажирани с Южен поток, ще са взели окончателно инвестиционно решение. Днес се очаква акционерните компании на Словения, Италия, Франция да направят това.

Добрев посочи, че България няма да има никакъв финансов ангажимент по изграждането на газопровода. "Още август месец подписахме документ, с който нито Българският енергиен холдинг, нито българската държава ще дават корпоративни гаранции, държавни гаранции или ще участват със средства в проекта, каза министърът. На територията на България тръбата ще бъде финансирана изцяло с проектно финансиране", коментира той.

Според Плевнелиев е много важно по Южен поток да има и общоевропейска позиция, защото много европейски държави имат интерес, участват в проекта и е добре да съгласуват позициите си предварително.

Президентът напомни, че Южен поток е проект, който диверсифицира пътя на доставка, но не и източника, който е Русия.

Окончателното инвестиционно споразумение с Русия за проектогазопровода Южен поток трябваше да бъде подписано на 9 ноември. То обаче беше отложено заради обявения траур след кончината на българския патриарх Максим.

Междувременно обаче се заговори, че страната ни иска да спечели още малко време и да договори допълнителни отстъпки от цената на газа, тъй като „Газпром“ наскоро намали цената на синьото гориво за Полша, а икономическият министър Делян Добрев съобщи, че очаква по-голямо намаление в цената на синьото гориво догодина.

Според говорителя на руския газов гигант Сергей Куприянов обаче отстъпките са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“.

Днес българският държавен газов доставчик „Булгаргаз“ обяви, че ще чака подписването на договор за доставка на природен газ от началото на 2013 г. Условията по договора ще се отразят в цената на природния газ за първите три месеца на следващата година, подчертават от дружеството.

Компанията трябва да внесе в енергийния регулатор предложението си за цената на синьото гориво в периода януари-март 2013 г. на 10 декември.

* Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Забавни времена бяха по клетвите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Едно време на клетвата в казармата се подписвах ме публично пред всички. Е вярно е че минаваха два дни по-рано и се разписвах ме на истинските документи, които заминаваха към главните архиви, но така е по-истинско и понпозно. Да не говоря, че някой в суматохата няма как да открият името си в списъка, но инструкцията беше ясна, на официалното заклеване не трябва да остане неподписан ред, без значение от кой и кога.И тук документите (договорите) отдавна са в архива, има ли наивник който да смята, че параметрите могат да се уточнят за няколко часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bear76
преди 11 години
Добре де, как така със сигурност ще подписваме в четвъртък, а параметрите още не са ясни. Бойко и сие съвсем го удариха през просото. Явно другаря Путин здраво ни е натиснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още