IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с две места надолу в бизнес класация на Световната банка

В страната ни е станало по-трудно да се получат разрешителни за строителство, свързване с електропреносната мрежа или да се плащат данъци и такси

13:04 | 23.10.12 г.
България с две места надолу в бизнес класация на Световната банка

За изминалата година в България е станало по-трудно да се започне бизнес. В рамките на една година страната ни е слязла с две позиции - от 64-та на 66-а - в класацията на Световната банка "Да се прави бизнес" (Doing business 2013), която отчита напредъка в реформите в полза на свободното предприемачество в отделните страни по света, предаде БТА.

От доклада става ясно, че спрямо предходната година в България е по-трудно да се получат разрешителни за строителство, свързване с електропреносната мрежа или да се плащат данъци и такси.

В три от общо 10-те бизнес области, по които е систематизирано проучването, България отчита подобрение. Това са
"Уреждане на несъстоятелност", "Трансгранична търговия" и "Прилагане на договорите".

Същевременно за седма поредна година Сингапур оглавява класацията на страните, в които най-лесно се прави бизнес. След него се нареждат Хонконг, Нова Зеландия, САЩ, Дания, Норвегия, Великобритания, Южна Корея, Грузия и Австралия.

България изглежда относително добре в класацията, посветена на регулациите за дребни и средни предприятия. Средната позиция за района на Източна Европа и бившия СССР е 73-а. След нас са Турция, Румъния, Италия, заемащи от 71-о до 73-о място, както и Гърция (78), а преди нас са Чехия (65) Беларус (58), Унгария (54) и Черна гора (51).

Най-голямо подобрение в условията за правене на бизнес за миналата година бележат Полша, Шри Ланка, Украйна, Узбекистан, Бурунди, Коста Рика, Монголия, Гърция, Сърбия и Казахстан.

Докладът посочва, че за местните предприемачи в развиващите се страни е по-лесно да правят бизнес, отколкото през последните 10 години.

От 2005 г. насам средното време за започване на бизнес е намаляло от 50 на 30 дни, като при страните с ниски доходи средната продължителност е намалена наполовина, подчертава Световната банка.

Докладът Doing Business 2013 е десетият от този тип и обхваща периода от май 2011 г. до май 2012 г. В него най-много подобрение отчита Полша, където чрез институционални и регулаторни реформи е станало по-лесно да се регистрира имот, да се плащат данъците, да се изпълняват договорите и да се уреждат споровете при несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още