IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ понижи прогнозата си за растежа в Източна Азия

Институцията очаква "меко приземяване" за китайската икономика, което обаче дърпа надолу целия регион

10:10 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
СБ понижи прогнозата си за растежа в Източна Азия

Световната банка (СБ) намали прогнозите си за икономическия растеж на Източна Азия и Тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

Институцията обясни действията си със забавянето на икономическия растеж в Китай, което може да се задълбочи и да продължи по-дълго.

"За разлика от останалата част от региона, Китай преживява двоен удар - забавянето на икономическия растеж се задвижва не само от слабия износ, но и от вътрешното търсене и по-специално – забавянето на ръста на инвестициите“, коментира главният икономист на СБ за Източна Азия и Тихоокеанския регион Берт Хофман.

Той обаче подчерта, че тази година институцията очаква „меко приземяване“ за китайската икономика и ръст от 7,7%. За следващата година СБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай ще нарасне с 8,1%.

Предишните прогнози на СБ бяха за растеж от съответно 8,2% и 8,6%.

Експертът също така предупреди, че амбициозните инвестиционни програми, които обявиха някои от местните правителства в Китай, ще се препънат заради финансовите ограничения. Местните власти разчитат основно на приходите от продажба на земя, а пазарът на имоти в страната в момента е в период на „охлаждане“.

От СБ не очакват централното правителство в Пекин да излезе с по-съществен пакет от стимули за икономиката заради опасенията, че по този начин отново ще се върне неконтролируемия растеж на пазара на имоти.

Като цяло за региона на Източна Азия от СБ очакват икономически растеж от 7,2% през настоящата година и 7,6% през следващата, а не съответно 7,6% и 8%, каквато беше предишната прогноза на институцията.

Берт Хофман коментира, че това е най-бавния темп на растеж, отчитан в региона, от 2001 г. насам.

Коренно различна от Китай е картината в Тайланд, Малайзия, Филипините и Индонезия, където и вътрешното търсене, и инвестициите растат, допълни той.

Повечето от икономиките в региона, въпреки забавянето на растежа като цяло, са добре позиционирани да устоят на проблемите, свързани с дълговата криза в еврозоната, посочват от СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още