IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България връща в Италия първите 28 контейнера с боклук

Ще има засилен контрол на гранични пунктове, пристанища и ЖП входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, заяви министър Емил Димитров

18:01 | 02.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър Емил Димитров. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Министър Емил Димитров. Снимка: МОСВ

Следващата седмица от България ще бъдат реекспортирани първите  28 контейнера с открития на пристанище „Варна запад“ боклук от Италия. Това съобщи днес във Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който заедно с главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов участва в проверка на отпадъците. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара, съобщава Министерството на околната среда и водите.

Министърът обяви, че ще бъдат въведени драстични правила и гаранции за брокерите на отпадъци. Ще има засилен контрол на гранични пунктове, пристанища и ЖП входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, а всичко, което е в страната, също ще бъде подложено на контрол. Също така ще се постави условие на инсталациите, които изгарят отпадъци, първо да оползотворяват 50% български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Във връзка с водено досъдебно производство на 30 и 31.01.2020 г. на пристанище „Варна запад“ беше извършен оглед с участието на експерти на РИОСВ - Варна на 28 контейнера, превозващи отпадъци. Превозът беше проверен за съответствие с Регламент 1013/2006, който страните членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци към и от ЕС.

Според съпътстващите 28-те контейнера документи те би следвало да пренасят отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е установено, че отпадъците представляват смес от различни фракции - пластмаса, текстил, хартия и картон, дървесина, стиропор, стъкло, керамика, гумени уплътнения и излезли от употреба гуми, метали и метални опаковки, кабели, обувки, дунапрен, детски играчки, хигиенни материали и др. Предвид вида, характера и състава на установените отпадъците те не отговарят на документите, придружаващи превоза.

В случаите на внос на установените в контейнерите смесени отпадъци на територията на  България се изисква писмена  нотификация от страна на компетентен орган на Италия по регламент 1013/2006 относно превозите на отпадъци и съгласие от страна на компетентния орган на България - министъра на околната среда и водите. В случая няма проведена такава процедура и няма представено съгласие от страна на България. Превозът неправомерно е осъществен по общите информационни изисквания на чл.18 от регламента и се класифицира като незаконен, като се предприемат действия по обратно връщане в страната по изпращане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
на кого в Италия ше го върнете ... па и щял да си плати транспорта ! Битият - бит , ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още