Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българо-японският стокообмен достигна рекорд за последните десет години

Търговията с азиатската държава е на стойност 151 млн. долара

Българо-японският стокообмен достигна рекорд за последните десет години

Снимка: Ройтерс

Стокообменът между България и Япония е на стойност 151 млн. долара през миналата година, което е най-високото постигано ниво на взаимната търговия от 2008 г. насам.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Още по темата

Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и др., стана ясно по време на срещата.

„Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни“, посочи зам.-министър Манолев.

Според посланик Ватанбе през последните години има позитивен тренд на нарастване на японските инвестиции в България, факт, който трябва да се използва, за да дойдат и други японски компании в България.

Двамата се договориха да се предприемат координирани действия за насърчаване на контактите между български и японски компании и малки и средни предприятия. 

Зам.-министър Манолев подчерта и важността на приключилите преговори за Споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което се очаква да се отрази и на търговските отношения на страните-членски с азиатската държава.

По статията работиха: Петя Стоянова, автор Петя Стоянова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Образованието ще е приоритет в Националната програма за развитие 2030