Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената за изкупуване на енергията от нови ВЕИ-централи намалява

Решението на енергийния регулатор няма да се отрази на крайната цена на електричеството, защото няма толкова много нови проекти

Цените на зелената енергия от нови мощности от 1 юли тази година ще бъдат намалени, но това няма да повлияе върху крайната цена на тока, съобщи председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, цитирана от БТА.

Всъщност от миналата година няма присъединени нови мощности, а самата Тонева призна, че няма информация за намерения да бъдат присъединени голям брой мощности. По тази причина и решението на енергийния регулатор едва ли ще се отрази на крайната цена на електричеството. 

Според Закона за енергията от възстановяеми източници обаче слънчеви инсталации между 5 и 30 киловата, както и ВЕЦ-ове и мощности от биомаса до 1,5 мегавата се включват в енергийната мрежа без ограничения и без становище, припомни Еленко Божков, член на регулатора. 

Още по темата

В момента има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата - от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, показват данните на ДКЕВР. Новият председател на комисията посочи, че са заявени едва около 21 мегавата мощности от биомаса. 

Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез намаляване на заложената възвращаемост на инвестициите до 5,37 процента и намаление на признатите експлоатационни разходи.

Цената на електричеството от биомаса ще бъде обсъдена и на закрито заседание на комисията. 

Анжела Тонева съобщи още, че в момента се преработва целият модел за ценообразуване, за да може да бъде отразена новата среда в енергийната система, а именно, че над 50 процента от потребявана енергия в страната се изкупува от обществения доставчик по силата на договори за задължително изкупуване. Тонева каза, че моделът няма да е готов до края на тази седмица, както беше заявено това по-рано.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (8)

0
 
1
 
8
iivanoff до: Hahoto
преди 4 години
Договорените граници не са променлива величина!

Старите договори (сключени до средата на 2011г.) са с лимит от 5 %, с който може да се променя изкупната цена всяка година.
0
 
1
 
7
Hahoto до: iivanoff
преди 4 години
Няма профилна снимка
За всяко действие /1/ рационално има противодействие 2. Договорените граници променлива величина са. Така че фотоволтаиците съдени могат да бъдат, за ТЯХНА СМЕТКА, точно защото не е едностранно!
0
 
1
 
6
преди 4 години
Напълно съм съгласен, че цените са ненормално надути, но договорите не са подписани едностранно от собствениците на ВЕИ-централи.

Намаляването на цените извън договорените граници (на година) в договорите, ще доведе до нарушаването им от страна на държавата, а тя моментално ще бъде осъдена ЗА НАША СМЕТКА !!!
0
 
6
 
5
abdul до: data
преди 4 години
Няма профилна снимка
Абсолютно! Политика роди този уродлив бизнес, с политика трябва да си отиде !
0
 
10
 
4
data до: trendline
преди 4 години
Няма профилна снимка
а само да искат . Не е нужно нищо да се предоговаря - измислят един данък "фотоволтаик" и приходите от него раздават като енергийни помощи ! Желание да има - начини винаги ще се намерят

Още от Икономика и политика
Президентът: Иновациите са ключът за използването на потенциала на икономиката