IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните болници обвиняват управителя на НЗОК Дечо Дечев в лъжи

Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени от тези на държавните и общински болници, посочват от НСЧБ

19:16 | 13.01.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националното сдружение на частните болници изрязана несъгласие с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници. Според тях твърденията на Дечев уронват престижа на частните болници.

„Откровени лъжи!“ - така от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) квалифицират в специална декларация изявленията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев.

От Сдружението на частните болници са категорични, че не отговаря на истината, че Касата заплаща на частните болници лекарства на цени, различни от тези, с които се реимбурсират държавните и общински болници.

„Ако това наистина е така, то означава, че НЗОК е нарушила нормативната уредба, защото тя не прави разлика между лечебните заведения, произтичаща от собствеността им", пише в позицията.

„Цените, на които НЗОК заплаща лекарствените продукти, са регулирани с Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Наредбата забранява на НЗОК да заплаща цена над регистрираната. Цената на едно лекарство може да се регистрира само ако е по-ниска в сравнение с тази в десет Европейски държави и след договаряне на задължителна отстъпка. Ако действително има случай, в който едно лекарство е платено на цена 7 пъти по-ниско от регистрираната в Позитивния лекарствен списък, това говори за тежка инсуфициенция на Наредбата, регулираща цените и налага незабавната ѝ промяна, което именно д-р Дечев би трябвало да инициира. Напомняме, че не болниците, още по-малко частните", се казва още в позицията.

Ако д-р Дечев смята, че някоя болница е нарушила нормативната уредба, то той има всички дадени му от закона права, да я санкционира, смятат представителите на частните болници. 

Некоректно е да се хвърля обвинение към всички частни болници, много от които изобщо не изпълняват дейности свързани с лекарствено лечение на злокачествени заболявания, пише в становището.

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от частните болници припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, се посочва още в позицията. Всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

Национално сдружение на частните болници и Българска болнична асоциация ще внесат в Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса, декларация във връзка с интервюто на д-р Дечо Дечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Ха, ха, крадците викат "дръжте крадеца"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
цялото "здравеопазване" е пълна порнография ! лекарите и аптекарите са по- опасни за адравето / и джоба / от когато и да било !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още