IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България ограничава загубите

И двете публични дружества в холдинга имат отрицателен резултат за първите девет месеца на годината

12:20 | 06.11.14 г.
ЧЕЗ България ограничава загубите

Обща загуба от 6,5 млн. лева отчетоха публичните дружества на ЧЕЗ България за първите девет месеца на годината, съобщиха от компанията. Финансовите резултати на „ЧЕЗ Разпределение“ са отрицателни в размер на 3,67 млн. лева, а на „ЧЕЗ Електро“ - 2,82 млн. лева.

Спрямо данните за полугодието на 2014 година обаче има ограничаване на загубите. В началото на август от компанията съобщиха, че публичните им дружества имат обща загуба от 11,6 млн. лева за първите шест месеца на годината.

Негативен е резултатът и за ЧЕЗ „Разпределение“, и за ЧЕЗ „Електро“ - съответно с 5 млн. лева и с 6,6 млн. лева. В първото полугодие на 2013 година общата загуба на двете компании пък е била 3,64 млн. лева.

От компанията обясняват загубите с неблагоприятните регулаторни решения от началото на 2013 година, които са намалили приходите на компаниите.

„Дружествата имат все по-малко средства за задължителните разходи и инвестиции в поддържане на мрежата и обслужване на клиентите“, предупреди регионалният мениджър на CEZ за България – Петър Докладал. Той допълни, че липсата на средства забавя модернизирането на мрежата и услугите.

От дружеството посочват още, че делът на ЧЕЗ в крайната цена за битовите потребители намалява непрекъснато през последните години. През 2006 – 2007 година той е бил 13%, а през 2014 година вече е 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още