Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Чрез АЕЦ Белене Русия преследва дългосрочна дестабилизация на България

Подписката на БСП за референдум не цели възраждането на проекта, а пренасянето му в сферата на политическата партизанщина, заявява Огнян Минчев

Според участниците в конференцията "АЕЦ "Белене" - между референдума и стратегическата рационалност", въпросът, свързан с евентуалното строителство на АЕЦ "Белене", е бил приключен през пролетта, когато правителството взе решение да спре проекта, коментира изпълнителният директор на Института за регионални и международни изследвания Огнян Минчев.

"Решението на БСП да събере подписи и да организира референдум отваря наново страницата по диспута за АЕЦ "Белене", защото организаторите на този референдум очевидно искат да решат съдбата на АЕЦ "Белене" посредством маршовия граждански вот, за да избегнат компетентното решение, което трябва да бъде взето отговорно от националните институции, избрани от гражданите на страната", казва той.

"Прехвърляйки пряко на гражданите тези сложни решения, БСП се надява отново да напомпа популистки мускули за индустриализацията, за превръщането на България в голяма индустриална сила и т.н. и по този начин да вкара българската нация и държава в спиралата на една огромна икономическа задлъжнялост, една нарастваща и изключително деструктивна зависимост от великоруския имперски интерес и също така в един цикъл на завръщане на БСП на власт именно върху полета на референдума, който трябва да "утвърди новото индустриално могъщество на България", посочва Минчев.

Още по темата
"Тези утопии са продукт на една популистка политическа стратегия на БСП. Това, което БСП прави не е възраждане за трети път на проекта АЕЦ „Белене”, а е прехвърлянето на АЕЦ "Белене" от сферата на икономическите проекти и на реалистичните икономически технологични решения в сферата на политическата партизанщина, в сферата на повърхностните аргументи и в сферата на пряката заблуда на българските граждани относно това каква ще бъде цената, която всеки от българските граждани ще трябва да плати за АЕЦ "Белене", изтъква той.

Минчев коментира и изказването на депутата от БСП Румен Овчаров, че АЕЦ "Белене" ще донесе 20 млрд. евро печалба на България. Според експертите на конференцията, за да се реализира тази печалба през периода, в който трябва да функционира АЕЦ "Белене", на практика цената, която ще трябва да се плаща за тока от централата трябва да бъде между 45-50 евроцента при положение, че в момента АЕЦ "Козлодуй" произвежда електроенергия за 2,5 евроцента.

Според Минчев политическата страна на казуса АЕЦ "Белене" за Русия е дългосрочна дестабилизация на България като национална държава, като национална сигурност. "България след рухването на Съветската империя стана част от западното политическо и стратегическо пространство. Ние сме член на НАТО и ЕС и за да може Русия да възвърне своите позиции в Централна и Източна Европа, тя трябва да дезинтегрира настоящето статукво."

"България като цивилизована европейска страна трябва да застави своите ръководители да се изразяват по умерен и рационален начин в защита на националния интерес. Желанието "да напляскаме" някого, в частност Русия, няма да замени решимостта на българската държава да не допуска руския национален интерес в структурите на българската държава", коментира още Огнян Минчев.

(БНР)

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
35
абитуриент до: Mavi Goz
преди 8 години
адмирации за коментарите.....!!!!!....
0
 
1
 
34
biserz до: forexar
преди 8 години
Няма профилна снимка
Слава, богу, че не живеем в такава държава, че преди да стигнат до него ще подхванат други, които нямат никакво отношение...Тука май има прикрити комунисти. Тоя коментар звучи типично в *** им и т.нар. Народен съд.
3
 
0
 
33
преди 8 години
Няма профилна снимка
Това е старо клише, но явно някои не са го чувалиЕдно-единствено нещо е по-лошо от държавния монопол и това е частният.Дреме й на Русия за нас - те искат пари...Глупостите на Огнян Минчев.
0
 
1
 
32
dean.jordanov до: saruman
преди 8 години
Психопатите са от нашата страна не от руската. 20 години са това. И повече. Определено при нас е проблема, още от началото е бил.
2
 
0
 
31
Mavi Goz до: saruman
преди 8 години
Ами германците не мислят като теб! Ако Меркел надуе бузи пред Путин и извърти някой гамбит "ала БиБи", германският бизнес ще й закачи кожата на Бранденбугската врата и повече власт няма да помирише цялата й партия.А ти очевидно и няма какъв бизнес да правиш с Оутин... хаха

Още от Икономика и политика
Преподаватели в СУ се водят на щат в болница "Лозенец", без да работят в нея