Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК работи по проект за дистационно електронно гласуване

То ще се приложи на изборите през 2019 г. за евродепутати

ЦИК работи по проект за дистационно електронно гласуване

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Проект за въвеждането на дистанционно електронно гласуване, което да се приложи още на изборите през 2019 г. за евродепутати, се изпълнява в момента от Централната избирателна комисия (ЦИК) като партньор на Държавната агенция за електронно управление.

Това обяви Ивилина Алексиева - Робинсън, председател на ЦИК, преди конференцията на тема "Електронно гласуване", цитирана от БТА. Форумът е организиран от Обществения съвет към ЦИК и е в отговор на големия обществен интерес към дигитализацията на изборния процес. 

Още по темата

Проектът за въвеждането на дистанционно електронно гласуване на практика е анализ на добрите практики по света за провеждане на този вид гласуване и използването им за изграждането на нашата система, посочи Алексиева. По думите й сроковете за този проект са изключително кратки - до края на ноември т. г.

Въз основа на този анализ ще можем да предложим на законодателя да извърши промени по отношение на въвеждането на дистанционно електронно гласуване, които да се приложат на предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г., коментира председателят на ЦИК.

"На следващите избори през 2019 г. със сигурност ще приложим машинното гласуване. Надявам се да можем да приложим и дистанционното електронно гласуване", каза още Ивилина Алексиева.

ЦИК има ангажимент към Народното събрание да внесе доклад с анализ на произведените досега избори и с препоръки за промяна в законодателството.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност