Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК: Всеки избирател трябва да реши дали ще участва в двата избора, преди да гласува

Няма окончателно решение за общия брой на секциите, в които ще се гласува с машини

ЦИК: Всеки избирател трябва да реши дали ще участва в двата избора, преди да гласува

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК)  даде разяснения как ще гласуваме на изборите "две в едно" - с машини и с бюлетина.

Най-важното, което всеки избирател трябва да реши, преди да пристъпи към гласуването, е дали ще участва и в двата избора - за президентска двойка и за народни представители или само за единия вот, каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, предава БТА.

Важно уточнение е, че ЦИК реши на изборите "две в едно" на 14 ноември да се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия. 

Още по темата

На екрана ще има три опции - най-отгоре ще пише "Избори за президент и вицепрезидент и народни представители", втората опция е само "Президент и вицепрезидент", а третата - само за народни представители.

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран "Преглед", който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Ако не го променя, натиска бутона "гласуване".

Когато сме избрали да гласуваме в двата избора, с натискане на бутона се разпечатват и двете разписки и затова е много важно избирателите по никакъв начин да не ги дърпат, подчерта Матева. Задължително трябва да се изчака звуковият сигнал, който се чува, преди да се разпечатат двете разписки и едва тогава да се вземат от машината. При дърпането е възможно печатащото устройство да блокира, предупредиха от ЦИК.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Те се различават освен визуално и по защитите, които имат - с различен цвят на защитата е бюлетината отзад. Целта е да може и след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да бъде бюлетината за съответния тип избор. С бюлетината за гласуване в страната може да се гласува с преференции.

Няма окончателно решение за общия брой на секциите, в които ще се гласува с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство, окончателният брой предстои да се уточни, каза Росица Матева.

В секциите в чужбина все още не е ясна бройката машини и секциите, които ще са оборудвани с такива, защото все още не е приключило подаването на заявления за гласуване там, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Прогнозата му е за по-малко машини в чужбина отколкото на изборите на 11 юли, когато бяха 421 в 273 секции.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Гласуването е задължително по закон. С тези инструкции ЦИК реално казва ''споко, всеки може да наруши закона ако иска, и ние като официален държавен орган сме ОК с това''. WTF?! И как очакват да се спазват законите, след като самата държава стимулира нарушаването им??

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември