Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цветанка Крумова: Цената на ГО трябва да скочи до 6 пъти

Системата бонус малус няма да реши проблемa с недостига на средства за изплащане на обезщетения, твърди експертът по застрахователно право

Цветанка Крумова: Цената на ГО трябва да скочи до 6 пъти

Снимка: Pixabay

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в ефира на bTV Цветанка Крумова, експерт по застрахователно право и бивш директор на ЗАД „Аремеец“.

Повод за изказването ѝ са промените в Кодекса на застраховането, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Предложените изменения слагат таван на неимуществените обезщетения, които застрахователите могат да изплащат на близки на загинали при катастрофа.

Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените касаят реда и условията за определяне на неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Според Крумова цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. „Ако погледнем статистиката имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, обясни тя.

 „Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, каза още Крумова.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на компаниите за застрахователните компании.

Омбудсманът Мая Манолова също отправи критики към управляващите и начина, по който внасят промените. Според нея не е коректно важни предложения да се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. По думите ѝ извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща „Гражданска отговорност”.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
khao до: sarb
преди 1 година
Няма профилна снимка
евала даскале, викаш една буква от горе е най важното нещо, все едно стана по умен :):)
Коментирам щото има кво да кажа, и по добре чети и се учи от по умните. Дреме ми за правописа, не съм писател нито журналист.
1
 
0
 
19
abdul до: neverland
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нещо се бъркаш май. Прочети ми пак поста.
И още - "пиниза" не е увеличението, а намалението с 10-20-30%, след като вече са увеличени с 200-300% ;-).
В момента се борят за първото с тия глупости на мента стоянова. Борят се за завишено вдигане, понеже сметката не излиза и чак след това бонус-малуса най-сетне трябва да започне да работи, но ще се отбива бонус от 1000 лв, а не малус на 300.

Драмата с неимуществените щети е партенка, за да влезе сметката в ефира.
0
 
6
 
18
neverland до: abdul
преди 1 година
Няма профилна снимка
За съжаление няма да стане така. Застрахователите нямат интерес, а и не им се занимава, да имат различен подход към различните групи(редовни и нарушители). Те нямат социална функция-"да възпитават". За тях е важна печалбата. За тях няма значение "справедливостта". Затова финансово по-изгодно и по-лесно за администриране е всички да плащат еднакво, един вид солидарен принцип. Така общото повишение при редовните, ше покрие щетите при нарушителите. Само за "пиниз" може да има символично увеличение(10-20-30 %) за нарушителите, като им се гледа само последната година, сигурно. Застрахователите не искат да влизат в ролята на възпитатели.
1
 
7
 
17
sarb до: khao
преди 1 година
"трябва хлапака да бъде поущтрен" ПОУЩТРЕН !!! Не си лош младеж!С тоя правопис не знам на какво отгоре коментираш всяка тема!
1
 
6
 
16
abdul до: neverland
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мога да се обзаложа, че коефициентите които ще извадят ще възможно най-безумните, като например х5 за жулнат на паркинга или х10 за телефон и х2 за червен светофар или изпреварване..

Още от Икономика и политика
Протестиращите пред СУ преместиха лагера си в знак на добра воля