Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дейността на общински болници е под въпрос заради договорите с НЗОК

Намаляването на публичните разходи за здравеопазване е за сметка на пациентите, смятат от Националното сдружение на частните болници

Общински болници ще бъдат принудени да затворят, ако трябва да отговорят на всички нормативни изисквания. Това прогнозира Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването, цитиран от БТА.

По думите на Кацаров в новите договори, които болниците трябва да подпишат с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), има лимитиране на дейност, която се изразява в плащане за по-малък брой легла.

В някои общински и частни болниците намаляването на леглата е между 20 и 90%, уточни той. И допълни, че затварянето на общински болници сериозно ще ограничи достъпа до медицинска помощ на хората, живеещи в отдалечени райони или на тези, които не разполагат с високи доходи.

Според Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, целта на икономиите е намаляване на публичните разходи за здравеопазване. По думите му това ще доведе до увеличаване на частните разходи. 

Още по темата

Той напомни, че в момента Националната здравна карта, определяща необходимия брой болнични легла, е обжалвана в Конституционния съд, който ще заседава по казуса на 28 юни.

Частните и общинските болници, както и пациентски организации, са атакували в съда общо 27 нормативни акта на здравното министерство.

Миналата седмица председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев даде разяснение откъде идва проблемът на болниците.

Недоволството на лечебни заведения от новите договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е повсеместно, посочи той пред Bloomberg TV Bulgaria. Проблемът идва от това, че постигнатото като споразумение в преговори с НЗОК, след неподписването на Националния рамков договор, е видоизменено.

По негови думи Здравната каса не се е съобразила с Лекарския съюз относно договарянето на параметрите по контрактите.

БЛС настоява за продължаване на преговорите по рамковото договаряне.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври