IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: България преизпълнява целите си за производство на ток от ВЕИ

Премиерът Бойко Борисов вчера заяви пред немски инвеститори да не очакват от българското правителството подписването на нови договори за изкупуване на енергия от ВЕИ

10:29 | 19.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Делян Добрев: България преизпълнява целите си за производство на ток от ВЕИ

България преизпълнява целите, заложени в стратегията на Европейската комисия за енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ако се имат предвид не само работещите към момента съоръжения с ВЕИ (вятър, слънце, биомаса, мини-ВЕЦ), а и подписаните окончателни и предварителни договори за изграждане на мощности с ВЕИ. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

По думите му, към момента в България са влезли в експлоатация над 700 мегавата мощности от вятър, слънце и биомаса. Ангажиментът ни към ЕС е към 2020 г. тези мощности да са около 2300 мегавата.

Освен присъединените в момента, има и сключени окончателни договори за над 1000 мегавата мощности, а това са обекти, които вече се изграждат.

Отделно има сключени и предварителни договори за около 3000 мегавата мощности с ВЕИ. При тези проекти инвеститорите са платили банкови гаранции според изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници.

В момента в Народното събрание са внесени и се разглеждат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници в посока регламентиране на присъединяването на мощности по сключените предварителни договори. Причината е, че ако те се присъединят, а капацитетът на мрежата е недостатъчен, то всяка от новите мощности ще работи с половината от капацитета си, посочи Делян Добрев.

Затова, с измененията в закона се създава ред, по който мощностите, за които има сключени предварителни договори, ще бъдат присъединявани към електропреносната система. Това ще се случва, когато мрежата има възможност да поеме новите мощности и ще важи принципът „първи по време, първи по право“, коментира Добрев.

Заместник-министърът посочи още, че десетгодишният план за развитие на електропреносната мрежа ще бъде подробен като в него ще се отбележат местата с капацитет за присъединяване на нови мощности. На базата на този план, ако например през 2013 г. в зоната на Козлодуй има свободни 50 мегавата в електропреносната мрежа, то първите по време подписани проекти за 50 мегавата мощност ще бъдат присъединени, обясни Добрев.

Когато Електроенергийният системен оператор (ЕСО) даде на даден инвеститор дата за присъединяване на бъдещата мощност, то инвеститорът ще има едномесечен срок, в който ще може да се откаже от намерението си и така ще получи обратно банковата си гаранция. Ако ли пък реши, че датата го устройва, ще продължи проекта си, поясни Делян Добрев.

Българският премиер Бойко Борисов пък предупреди вчера при посещението си в Берлин немските инвеститори да не очакват от българското правителството подписването на нови договори за изкупуване на зелена енергия. Той изтъкна, че страната ни е изпълнила изискванията за производство на ток от възобновяеми енергийни източници до 2020 г.

Министър-председателят беше категоричен, че изграждането на нови мощности би оскъпило значително енергията и се обяви срещу това.

„Към днешна дата и в това отношение сме първенци в България - ние вече сме с изпълнени квоти до 2020-а по производство на зелена енергия, слънце, вятър, малки ВЕЦ-ове“, каза премиерът.

Той допълни, че това, което би било най-интересно за България, е биомасата, тъй като сме единствената държава в Европа, в която са се увеличили горите. „Ние и в момента сме първенци в производството на зелена енергия. Но трябва да ни разберете: понеже всичко това отива на електромера на българския гражданин, съм казал - до тук, квотите са ни пълни”, отсече премиерът.

Борисов отчете, че е започнато строителството на още 2000 мегавата мощности. „Разбира се, инвеститорите нямат вина. Тези, които са правили преди време законите, сега са ни обрекли на това положение, защото все още технологията не е такава, каквато ни се иска”, коментира министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Gio
преди 12 години
Г-н Делян Добрев, желаете ли да потвърдите под клетва това, което сте казали тук? Идиотското неразположение на правителството и лично вашата (нарочно с малко "в") добре платена позиция, води държавата ни към огромни негативи, само и само да бъдат задоволени инвестиционните намерения на премиер-приближените люде. Ако искате да говорите с мен, обадете се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Как какво сложно има? Ами държавния апарат ако няма далавера за неговия джоб не прави нищо, та след време когато няма да има лапачка няма да има кой да ги прави тея ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Квоти-моти, наши-ваши, простотииии...Смъквате цената на изкупуване на конкурентни с конвенционалните източници нива и всичко ще се урегулира от самосебе си, на пазарен, прозрачен, честен принцип!!!Който е готов да продава на ниска, поносима за потребителите цена, той да прави такива централи. Ако няма желаещи, след 5-10 г. когато тази енергия стане конкурентна - тогава!Какво сложно има!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
ivo0101
преди 12 години
*** разбира се, нали Цветито, Цецко и компания си направиха проектите за ветрогенератори нека сега другите да духат супата!В Германия 70% от проектите за ВЕИ са на малкия и среден бизнес а в България те са на Бойко и компания и на няколко чуждестранни концерна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още