IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България договори 378 MW мощности с ВЕИ

Промени в Закона за възобновяеми енергийни източници предвиждат изменение в методологията на определяне на цените на тока от ВЕИ

08:04 | 13.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕВН България договори 378 MW мощности с ВЕИ

ЕВН България има потвърдени договори за производствени мощности за електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за общо 378 MW. Това съобщи Илина Стефанова, директор в „Регулационен мениджмънт” в компанията.

Въпросните производствени мощности обхващат общо 486 договора, които бяха потвърдени след влизането в сила на Закона за ВЕИ през 2011 г. От въпросните мощности 271 MW са за ток от слънце, 63 MW – за ток от биомаса и биогаз, 25 MW – за ток от вятър и 19 MW - за ток от мини ВЕЦ. 

От компанията посочиха, че до една година от потвърждаването на договорите, по закон фирмите трябва да си осигурят строителни и други разрешителни за новите мощности и да сключат договор с електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Пловдив и югоизточна България. 

Инсталираните мощности за ток от ВЕИ на посочената територия досега са общо 75 MW.

До края на февруари, пак съгласно закона, ЕРП-тата трябва да дадат информация в НЕК за възможностите си за присъединяване на нови мощности за производство на ток от ВЕИ за периода 1 юли 2012 – 1 юли 2013 г.

Окончателните капацитети ще бъдат определени от ДКЕВР, като се имат предвид и възможностите на НЕК.

Относно промени във влезлия в сила едва от няколко месеца закон за ВЕИ, Гочо Чемширев, председател на УС на ЕВН България Електроразпределение, коментира за Investor.bg, че промените, които предстои да бъдат гледани в парламента, са основно в две направления.

Първо, цената на тока от новите съоръжения с ВЕИ се предвижда да се определя към момента на получаването на т.нар. Акт 16, т.е. при влизането им в експлоатация, а не както досега – при получаването на Акт 15.

Това се прави, тъй като от една страна влизането в експлоатация може да закъснее с повече от година, а от друга – за всяка година ДКЕВР определя нови преференциални цени за тока от ВЕИ, които обикновено са по-ниски от тези от предходната година.

Второ, предвижда се, когато даден обект за производство на електроенергия от вятър или слънце влиза на етапи в експлоатация, то цената на произвеждания ток да се определя поетапно по действащата в момента цена за изкупуване, определена от ДКЕВР.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още