Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев пак забуксува

Обвинителният акт отново е върнат за отстраняване на нарушения

Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев пак забуксува

Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Специализираният апелативен съд потвърди прекратяването и връщането на прокуратурата на делото за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН, по което са подсъдими бившият вицепремиер Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, издтелят Иво Прокопиев и изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев. Това става ясно от определение на спецсъда от 19 март, публикувано на сайта на институцията.

Обвинителният акт е върнат за отстраняване на нарушения. В съдебното определение се допълва, че обвинителният акт е неясен, което нарушава не само правото на защита на обвиняемите, но и възможността на държавата да потърси защита. Решението за прекратяване на делото бе взето със сходни мотиви от първата инстанция, а прокуратурата така и не обжалва.

Възразиха обаче обвиняемите по делото, като настояваха за отмяна на мерките за неотклонение "подписка", които им са наложени от прокуратурата. 

Още по темата

Съдебният състав от апелативния съд отхвърли на 8 март жалбите им за промяна на мярката с аргумента, че те са обвинени в престъпление, което засяга интересите на цялото общество.

Делото вече беше спирано и от Софийския градски съд през октомври 2017 г. с мотива, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Investor.bg припомня, че Дянков, Трайков и Прокопиев са подсъдими заради продажбата през 2011 г. на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата в размер на 20 млн. лв.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, като е продал на по-ниска цена остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД, с което е ощетил държавата с близо 21 млн. лв. според прокуратурата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
На мене като стояща встрани от тези процеси и неинформирана, нещата около поддържане на "огъня" срещу Трайков, Дянков и Прокопиев изглеждат сякаш да се поддържа впечатлението, че се борим с корупцията. В същото време Делян Пеевски е КРИСТАЛНО чист. Изведнъж се появяват обвинения срещу някой бизнесмен, някои дори ги арестуват, сякаш до този момент не се е знаело какви ги върши. Създава се впечатление за политически борби и уреждане на сметки. И още - създава се впечатление, че когото и да "хванат", ще бъде подходящ за съда - включително управляващите днес. Лично моята оценка за работата на Сотир Цацаров е слаб 2 (може би съзнателно поддържана). Съжалявам. До 2009 г. бяхме на едно от последните места по корупция в ЕС, но оттогава (при ГЕРБ) сме на последно място въпреки флиртуването на премиера ни с шефовете на ЕС.

Още от Икономика и политика
Атлантическия съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска