IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонополизацията на Здравната каса няма да реши проблемите в здравеопазването

Остойностяването на здравните услуги е ней-наболелият въпрос в сектора, според проф. Христина Вучева

15:05 | 01.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неуместно намерение е заявката на бъдещата управляваща коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти за демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заяви проф. Христина Вучева в интервю за БНР.

"Изключително вредно би било да се счита, че здравеопазването ще стане по­ добро, ако се въведе този принцип, за който говорят от много години ­ ако имаме например не една каса, а десет", каза проф. Вучева. "Това няма да реши никакъв проблем. Това е лозунг. Може би е изгодно за някого, това би засилило възможностите да се отклоняват бюджетни пари, но в никакъв случай няма да повиши ефективността", допълни тя.

Трябва да се каже ясно как се остойностяват здравните услуги, категорична е проф. Вучева. Според нея това е най­тежкият и важен проблем както за ефективното изразходване на парите, така и за подобряването на цялата система.

Относно намеренията за преизчисляване на пенсиите проф. Вучева коментира, че преизчисляването на пенсиите в най­лекия му вариант би струвало около 1 млрд. лева.

"Това са неосъществими неща, които никой не е проверил, преди да напише", каза експертът. "В министерството на финансите има чудесно направление, което се занимава само с анализи и прогнози. Има чудесни специалисти в държавното обществено осигуряване. Тези хора не използват собствената си администрация и пишат, както казва българският народ, на вересия", заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Чудно колко ли мизерни сребърника са взели от инвестора за тая простотия :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още