IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискусиите на новите законови регламенти за малкия бизнес ще са поне 40 дни

До началото на септември могат да се изпращат становища по концепцията на икономическото министерство за т. нар. МСП-тест

08:50 | 24.07.13 г.
Дискусиите на новите законови регламенти за малкия бизнес ще са поне 40 дни

Не по-малко от 40 работни дни ще продължава общественото обсъждане на законодателни промени, които засягат малкия и среден бизнес. Това предвижда концепцията за т. нар. МСП-тест – оценката на въздействието, което промените в законодателството имат върху бизнеса.

Концепцията, заедно с технологията на самия МСП-тест, е публикувана на сайта за обществени консултации, като срокът, в който заинтересованите лица могат да изпращат становища, е удължен до 5 септември.

С провеждането на теста ще става ясно какъв е броят на предприятията и заетите лица в конкретните икономически дейности, които биха били засегнати от въвеждането на нови регулации или промени в съществуващите, както и ще се предлагат мерки за намаляване на неблагоприятните въздействия.

Предвижда се оценката на въздействието да се прави по два модела – фокусирана дискусия, в която участие да вземат организации на бизнеса от съответните икономически сектори, и публично обсъждане, което позволява изразяването на становища без предварителна организация, включително и от граждани. Администрацията ще преценява според конкретните случаи какъв тип обсъждане да се прави.

След приключването на обсъждането се предвижда да бъдат публикувани и обществено достъпни готовите проекти на нормативни актове заедно с оценките на въздействието, всички съгласувателни таблици и постъпили становища.

Предвижда се независим консултативен орган да провежда контрола върху качеството на МСП-тестовете. Той ще може да изисква преразглеждане на оценката, ако е неправилно определен обхватът на засегнатите предприятия или има нарушения в някои от разписаните процедури.

МСП-тестовете трябва да бъдат регламентирани с промени в законите за нормативните актове и за малките и средни предприятия, както и в Устройствения правилник на Министерския съвет.

Министерството на икономиката предложи още в началото на юни да се правят такива оценки с мотива, че те са задължително изискване, заложено в еврозаконодателството, но силно подценено у нас. Бизнесът, а и икономисти, от доста време настояват за провеждането на адекватни проучвания, но досега искането не намери отзвук в администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още