IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Джи Пи Груп”: Подписахме за тунел „Железница” в името на обществения интерес

Компанията отново е решила да строи тунела, за да не загубим еврофинансирането за магистралата „Струма“, посочват от УС на фирмата

16:05 | 12.02.19 г. 4
<p>
	Откриване на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ &quot;Струма&quot;. <em>Снимка: Архив АПИ&nbsp;</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Откриване на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ "Струма". Снимка: Архив АПИ 

 

Строителна компания „Джи Пи Груп“, която се отказа преди няколко месеца от проекта за тунел „Железница” на АМ „Струма” на стойност 185 млн. лв. без ДДС, все пак е променила позицията си и ще изгражда съоръжението в името на обществения интересТова става ясно от позиция на Управителният съвет на „Джи Пи Груп“, разпространена сред медиите.

В становището се посочва, че преосмисленото решение е в името на по-малко катастрофи по пътищата и по-малко разходи от бюджета при реализация с европейски средства сега.

След избухването на скандала „Джи Пи Гейт” и започналото разследване у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари, премиерът Бойко Борисов обяви, че „Джи Пи Груп” ще бъде извадена от всички поръчки с европейски и бюджетни средства. От самата компания през октомври също декларираха, че се отказват от тунела на „Струма” заради „манипулативна обстановка”.

През януари тази година обаче стана ясно от съдебно решение, че няма данни строителната фирма официално да се е отказвала от процедурата. И така днес от АПИ официално обявиха, че подписват договор с консорциум, в който главен участник е „Джи Пи Груп”.

„През всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби, и винаги е отчитала обществения интерес, и ще продължава да работи така“, пишат от компанията.

От там обясняват първоначалната идея за оттеглянето си така: „Джи Пи Груп“ АД обяви намерението си за оттегляне от изграждането на тунел „Железница“ заради обществения интерес и манипулативната обстановка, която се опитваше да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации.“

„(…) осъзнаваме, че забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма“ е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени. Дневно по този международен път минават над 20 хиляди моторни превозни средства. (…) С оглед създалата се ситуация - скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено, управителният съвет на „Джи Пи Груп“ АД се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел „Железница“ с възложителя Агенция пътна инфраструктура“, пише още в позицията.

При подписването на договора за тунел "Железница" Агенция "Пътна инфраструктура" е действала по законния начин - поканила е класирания на първо място, каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от БТА.

"Една извървяна процедура, изцяло по Закона за обществените поръчки. Има избран изпълнител - това е "Джи Пи Груп", има класиран на второ място", каза Аврамова.

"АПИ е действала изцяло в рамките на закона - няма как да отстрани участник по някакви други причини, освен чисто законовите", каза министър Аврамова в отговор на въпрос какво се прави в ситуацията, в която премиерът е казал, че Джи Пи Груп трябва да излезе от всички проекти, в които има европейско финансиране или финансиране от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Къде е батко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
4i40
преди 5 години
Даже всички знаем имената на хората от " обществения интерес "....Два титана на лапането ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Какви точни хора са тези от GP Груп! Мислят само и единствено за общественият интерес. Готови са да изградят тунела почти без пари - само за 97,5млн на км или 97 500лв на метър/дължина! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
forexar
преди 5 години
Ама стига театър.Ще отстраним ... няма да отстраним!Ще се откажем ... няма да се откажем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още