IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До десет дни бизнесът трябва да предложи мерки за подпомагане на туризма

Всички, лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат компенсация, за да се запазят хората в сектора, посочи доц. Румен Драганов

17:10 | 24.09.21 г. 1
До десет дни бизнесът трябва да предложи мерки за подпомагане на туризма

Коментарът му е след вчерашната среща, на която представители на туристическия бранш обсъдиха със служебния премиер Стефан Янев предизвикателствата пред сектора. На нея присъстваха и четирима министри – на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Доц. Драганов напомни, че има и други фондове със средства, които могат да се използват като мерки в защита на работниците в борбата с последствията от коронавирусната пандемия.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така", посочи Драганов изводите от приключилото туристическо лято. "Нямаше места под чадърите и паркоместа.“

Той допълни, че премиерът е начертал и следващия етап, който засяга зимния сезон.

Експертът в туризма се надява „да повторим и постигнем същата интензивност на пътуванията, както на вътрешния, така и на външния пазар“ в предстоящия зимен сезон и напомни, че в България пристигнаха много туристи през лятото след споразумения с Румъния и Чехия, но и туристи от Великобритания Германия, Израел, Полша, Русия.

Доц. Драганов смята, че за да се случи отново това, заведенията у нас трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките.

Той обаче е на мнение, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казват, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”, но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени”, коментира Румен Драганов кои браншове ще имат нужда от компенсации.

Според него трябва да се да се акцентира на най-важното, което е „всички да работят“.

“Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград”, категоричен е доц. Румен Драганов по повод разпространението на коронавирусната пандемия.

Той разкри, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. „В бюджета, който беше актуализиран, има предвидени и 30 млн. лева безвъзмездна помощ, които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят“, отбеляза експертът и подчерта, че е въпрос на политически прочит как да се разпределят парите.

Драганов обаче е убеден, че всички, които са лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат помощ, за да се запазят с тази компенсация хората в туризма.

Експертът по туризъм посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която имат тук. Според него никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност.

Как служебният кабинет ще помогне на туризма? Какъв сигнал дава на туристите ниската ваксинация в България? Какви неясноти има при представянето на зелени сертификати? Ще има ли специални коридори за туристите, за да се улесни достъпът им до културно-исторически обекти? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
https://***.investor.bg/analizi/85/a/hotelskiiat-biznes-se-izmykva-ot-hvatkata-na-pandemiiata-336468/Хотелският бизнес се измъква от хватката на пандемиятаХотелите в България бавно се връщат към дългогодишната си тенденция на ръст в приходите от дейността сиКакви мерки ???? Хем имат ръст в приходите хем ще ги подпомагате ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още