Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До десет дни бизнесът трябва да предложи мерки за подпомагане на туризма

Всички, лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат компенсация, за да се запазят хората в сектора, посочи доц. Румен Драганов

гледано: 876   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В срок от десет дни бизнесът, след допълнителни срещи с министъра на туризма, на здравеопазването, на икономиката и на финансите, трябва да предложи мерки по отношение на бюджетните средства, които бяха гласувани от 46-ото Народно събрание. Те са 80 млн. лева и от сектора трябва да решат какви инструменти да се използват, за да има полза за туризма. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
Още по темата

Коментарът му е след вчерашната среща, на която представители на туристическия бранш обсъдиха със служебния премиер Стефан Янев предизвикателствата пред сектора. На нея присъстваха и четирима министри – на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Доц. Драганов напомни, че има и други фондове със средства, които могат да се използват като мерки в защита на работниците в борбата с последствията от коронавирусната пандемия.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така", посочи Драганов изводите от приключилото туристическо лято. "Нямаше места под чадърите и паркоместа.“

Той допълни, че премиерът е начертал и следващия етап, който засяга зимния сезон.

Експертът в туризма се надява „да повторим и постигнем същата интензивност на пътуванията, както на вътрешния, така и на външния пазар“ в предстоящия зимен сезон и напомни, че в България пристигнаха много туристи през лятото след споразумения с Румъния и Чехия, но и туристи от Великобритания Германия, Израел, Полша, Русия.

Доц. Драганов смята, че за да се случи отново това, заведенията у нас трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките.

Той обаче е на мнение, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казват, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”, но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени”, коментира Румен Драганов кои браншове ще имат нужда от компенсации.

Според него трябва да се да се акцентира на най-важното, което е „всички да работят“.

“Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград”, категоричен е доц. Румен Драганов по повод разпространението на коронавирусната пандемия.

Той разкри, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. „В бюджета, който беше актуализиран, има предвидени и 30 млн. лева безвъзмездна помощ, които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят“, отбеляза експертът и подчерта, че е въпрос на политически прочит как да се разпределят парите.

Драганов обаче е убеден, че всички, които са лицензирани по Закона за туризма, трябва да получат помощ, за да се запазят с тази компенсация хората в туризма.

Експертът по туризъм посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която имат тук. Според него никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност.

Как служебният кабинет ще помогне на туризма? Какъв сигнал дава на туристите ниската ваксинация в България? Какви неясноти има при представянето на зелени сертификати? Ще има ли специални коридори за туристите, за да се улесни достъпът им до културно-исторически обекти? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
https://***.investor.bg/analizi/85/a/hotelskiiat-biznes-se-izmykva-ot-hvatkata-na-pandemiiata-336468/Хотелският бизнес се измъква от хватката на пандемиятаХотелите в България бавно се връщат към дългогодишната си тенденция на ръст в приходите от дейността сиКакви мерки ???? Хем имат ръст в приходите хем ще ги подпомагате ???

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври