Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До началото на октомври решават за увеличението на пенсиите

Обсъждат се три варианта, един от които ще залегне в бюджета за догодина

До началото на октомври решават за увеличението на пенсиите

Снимка: Pixabay

Най-късно в първите дни на октомври ще бъде решено как ще бъдат увеличени пенсиите. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод намерението на правителството да обмисля варианти за увеличение на доходите на хората в пенсия.

Още по темата

Сачева обобщи, че единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има и  предложение, което е по линия на синдикатите, за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалният коефициент, така че да може да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. 

„Който и вариант да избере Коалиционният съвет, увеличението ще залегне в бюджета за следващата година. Според изчисленията на МТСП, необходимите средства са между 1,2 млрд лв. и 3,8 млрд лв., в зависимост от модела“, каза Сачева, цитирана от БНТ.

Според нея последният вариант ще стимулира хората да внасят осигуровки върху реалните си доходи.

Що се отнася до добавката от 50 лв. месечно към всяка пенсия, министърът припомни, че за октомври вече има решение на кабинета за осигуряването й, но е възможно изплащането на сумите да продължи до края на годината.

"Новата тема, по която ще се работи в следващите години, е темата за сребърната икономика, т.е. от една страна какъв вид услуги трябва да предоставяме на хората, които са над 65 години. Говорим за интегрирани социално-здравни услуги, за повече технологии и за предприемачество сред възрастните хора", обясни министърът.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 2600 флакона Ремдесивир ще бъдат разпределени сред болници у нас