IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата като шахта и шадраван

Докато измамното, паразитно и убийствено поведение остава безнаказано, ще живеем в бананова република

18:52 | 15.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Мъж издъхна нелепо във фонтана на пл.„Славейков". „Нелеп инцидент уби дете в София".

Заглавията на статиите за „нелепите“ смъртни случаи са отдалечени на почти от 16 години. Общото, освен определението им, е фактът, че инцидентите всъщност не са нелепи, а виновни все няма.

През 2005 г. столичен кмет бе Стефан Софиянски, а нито една институция, както и днес, не пое а отговорност. Имаше различни версии и в крайна сметка фонтанът беше затворен за повече от десетилетие, без да се намери виновен и без да се потърси решение на проблема. Прокуратурата повдигна обвинение на трима души, като от тях двама бяха оправдани, а един беше глобен с… 1000 лева.

Слушайки обясненията днес, оставаме с впечатлението, че и този случай няма да се реши по много по-различен начин.  Днес е ясно, че липсва яснота за собствеността на шахтите – макар че на капака на всяка една обикновено пише кой е собственик, както и за това кой, кога и защо ги отваря. И досега институциите не могат да уточнят чия е собствеността на конкретната шахта и кой последно я е отварял. Принципно има много възможности  за това - ЧЕЗ, мобилни оператори, интернет доставчици, общинското осветление, управлението на трафика към КАТ, дори и столичното видеонаблюдение. 

Ако тези шахти бяха вкарани в кадастър на подземната инфраструктура, каквито предложения имаше, сега нямаше да има въпроси за отговорността, а можеше да има и конкретен арестуван.

Основната разлика между индивидуалните и демократичните решения се крие в степента на поета отговорност. Хората трябва да отстояват последствията от своите решения; ако говорим за икономика и финанси - възможностите за печалба винаги вървят ръка за ръка с риска от загуба. Някой може да съжалява за грешни решения от миналото, но това не променя последствията.

В случая с шахтата, от друга страна, сякаш оставаме с впечатлението, че тя е там някак „свише“. И е ничия собственост.  

Когато честността, сериозността и ефективността на съвестните хора се потъпкват от държавата, дори се наказват, докато измамното, паразитно и убийствено поведение остава безнаказано, то става дума за бананова република! Лицемерното е, че съответните институции се правят, че действат в съответствие с върховенството на закона, но всъщност не правят нищо! Най-много да намерят поредния собственик - бездомник на "Дениа 2016 ЕООД" - фирмата от Варна с капитал от 2 лева, на която е приписан злополучният кабел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Докато измамното, паразитно и убийствено поведение остава безнаказано, ще живеем в бананова република Еее, Бойче, мноооо смело!Що не напишеш колко зидарски престилки има в правосъдната "ни" система.Начиная от Красьо Черния (че е по-известен).!Huh?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Предизвикан нещастен случай, следствие на прогресираща некомпетентност. Където и да бръкнеш се спречкваш с това, десетилетия трябва да минат ако някой запретне ръкави сега да върне доброто старо образование и някогашните безкомпромисни стандарти. Сега какво излиза, имаме загубен живот и никой не е виновен. Как така, кой е писал тези разпоредби, утре всеки един от нас може да се окаже в губещата позиция. Абсурна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 3 години
Ще дойде ден да си платят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
simbad12
преди 3 години
Управляват ни престъпници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още