Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавата подготвя символична подкрепа на трудовия пазар през бюджета

Средствата за заетост и обучения са с 10 млн. лева повече спрямо всяка друга предходна година

Държавата подготвя символична подкрепа на трудовия пазар през бюджета

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През тази година, в която се очакват сериозни сривове на заетостта и заплаха за работните места у нас в резултат на блокадите заради пандемията, държавата се готви да финансира заетост и обучения в подкрепа на трудовия пазар с едва 10 млн. лева повече спрямо всяка друга предходна година.

Националният план за действие по заетостта, одобрен от социалните партньори, през тази година предвижда 83 млн. лева от държавния бюджет за активни политики на пазара на труда. Обичайно в последните десет години по националния план се заделят по 73 млн. лева годишно. 

Още по темата

Предстои планът да бъде одобрен от Министерския съвет, съобщава БНР.

Очакванията са през 2021 г., при липса на рязко влошаване на стопанската конюнктура, да се осигури заетост със средства от държавния бюджет на 14 495 безработни и обучение на 11 599 души.

В плана е заложено увеличение на възнагражденията на включените в различните програми и обучения безработни.

Във връзка с увеличението на минималната работна заплата от началото на тази година се повишава и размерът на субсидираното трудово възнаграждение на включените в програми безработни лица - 650 лв. при пълен работен ден.

Националният план за действие по заетостта предвижда увеличение на възнаграждението и на включените в програмата „Старт на кариерата“ младежи - от 700 на 800 лева, на младежките медиатори от общините - от 730 на 830 лева, на ромските медиатори със средно образование - от 650 на 750 лева, а на тези с висше образование - от 700 до 800 лева по програма „Активиране на неактивни лица“. Увеличават се и средствата за наставник от 180 на 200 лева.

За насърчаване на териториалната мобилност на безработните се увеличават парите за транспортни разходи за представяне пред работодател - те са до 20% от трудовото възнаграждение за субсидирана заетост и се увеличават от 122 на 130 лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея