Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Е. Димитров: Общините да сложат сепариращи и компостиращи инсталации на сметищата

Екоминистърът предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Е. Димитров: Общините да сложат сепариращи и компостиращи инсталации на сметищата

Снимка: Архив БТА

Общините да не се поддават на натиск от консултанти за оскъпяване на проекти за рекултивация на сметища. Това призова министърът на околната среда и водите Емил Димитров на дискусия по актуални въпроси в областта на околната среда в рамките на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Още по темата

„Всеки, който си мисли, че ще получи над обявената цена 55 лева на кв. м за рекултивация на сметище да знае, че няма да ги получи“, предупреди екоминистърът, цитират от пресцентъра на МОСВ.

Емил Димитров призова общините да си оправят сметищата, като сложат сепариращи и компостиращи инсталации, за да не се запълнят те за много по-малък период, отколкото са предвидени.

Министърът напомни, че има осигурени средства за това от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., както и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

„Бъдете инициативни, имаме срокове, които ни притискат. Искам тази година резултатите да бъдат не по-малки и не по-лоши от миналата. Искам тези кметове, които могат, да си усвоят парите по който и да е проект, нямам за цел да ги икономисвам или някой да бъде санкциониран“, категоричен е екоминистърът. Той призова също общините да произвеждат качествен RDF, който да се изгаря в мощностите, отговарящи на изискванията.

Емил Димитров увери, че ще бъде спазен поетият от предшественика му ангажимент за разсрочване на увеличението на отчисленията на общините за депониране на отпадъци и те ще се увеличат плавно на три пъти през следващите години до достигането на максимален размер. За 2020 г. ще е 69 лева, 2021 – 82 лева, 2022 г. – 95 лева. Предстои обнародване в „Държавен вестник“ на Наредба №7, която предвижда плавно увеличение на размера на отчисленията.

По отношение на водите министърът призова кметовете да прегледат какви сондажи имат и да узаконят тонези, които са без разрешения за ползване. Той настоява да се приведат спрямо изискванията санитарно-охранителните зони.

Ще се търси възможност чрез ПУДООС да се отпуснат средства за малки проекти, с които да се осигури допълнително вода за питейно-битови нужди.

„Искаме да работим в много тясно сътрудничество с НСОРБ. Вие сте избрани пряко от хората и отговаряте пряко пред тях. В администрацията ние имаме процедури, по които обявяваме и осигуряваме средства. Моля ви бъдете по-настоятелни и спазвайте сроковете и процедурите“, каза още министърът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен