Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕБВР ще инвестира близо 33 млн. долара в проекта на Dundee в Крумовград

Банката ще придобие до 9,99% дял от канадската компания

ЕБВР ще инвестира близо 33 млн. долара в проекта на Dundee в Крумовград

Снимка: Dundee Precious Metals

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще инвестира 43,7 млн. канадски долара (приблизително 32,7 млн. щатски долара) в развитието на проекта за добив на злато и сребро в Крумовград в Югоизточна България, съобщи банката в прессъобщение.

Инвестицията трябва да бъде осъщественa чрез частно предлагане на 17 843 120 обикновени акции, които изпълнителят на проекта Dundee Precious Metals ще издаде на ЕБВР на цена от 2,45 канадски долара на акция. В резултат на това банката ще придобие до 9,99 на сто от канадския концерн. 

Още по темата

Dundee, чиито акции са листнати на борсата в Торонто, е специализирана в добив и преработка на злато и мед. Тя стъпва на българския пазар през 2003 г. с придобиването на златната мина в Челопеч. ЕБВР подкрепя модернизацията и развитието на този проект.

Разширявайки дейността си в България, Dundee Precious Metals планира да инвестира 184 млн. щатски докара в открит рудник край Крумовград, където „пускането на дигитални и технологични иновации ще преобрази ключови аспекти от минното дело“.

От инвестицията се очаква да подобри ефективността и безопасността чрез усъвършенствана телекомуникационна система, основана на „Интернет на нещата", като оборудването може да изпраща, получава и анализира данни за оптимизиране на разходите и управление на рисковете.  С тази нова система ще се положи началото на интегрирано съоръжение за управление на отпадъците, по-добро качество на рециклираните материали и подобряване процеса на флотацияМината се очаква да бъде пусната в експлоатация до края на 2018 г. 

Сделката, която подлежи на регулаторни одобрения, трябва да бъде приключена на 23 януари, съобщи в прессъобщение и Dundee

Добивната промишленост и металообработването са ключови сектори от българската икономика. Те съставляват около 20 на сто от стойността на годишното промишлено производство и 12 на сто от годишния износ. В сектора на добивната промишленост директно работят около 26 хил. души, като той е значителен източник на заетост чрез свързаните с него индустрии.

През 2016 г. ЕБВР е инвестирала 620 млн. евро в българската икономика. През следващите години банката ще се стреми да запази нивото на инвестиции в размер на около 200 млн. евро годишно в отговор на местното търсене.

Към днешна дата ЕБВР - един от най-големите институционални инвеститори в България - е инвестирала над 3,4 млрд. евро в повече от 230 проекти в страната. Около 80 на сто от инвестициите на банката в България са в частния сектор.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 3 години
Защо не се направи референдум за това дали да се позволява на чужди компании да добиват приросни ресурни в България и ако да, какъв процент да пращат на странта? (колко плащат сега???)

България притежава най големите златни находища В ЕВРОПА и това е неоспорим факт!! Отделно сребро, мед....уран....изобщо под краката ни има богатства за стотици милиарди ако не и трилиони! Сега се оказва че имаме и големи находища от газ ( в Черно море)....

Властта крие от народа реалната стойност на природните ресурси за да могат международните корпорации необезпокоявани да ни ограбват докато народа мизерства на дъното на жизнения стандарт в Европа.

Истината рано или късно ще излезе на яве!
1
 
4
 
2
преди 3 години
Разграбването на България си тече със пълна сила! Без значение кой е на власт.
Какво по голямо доказатество че демокрарацията тук не работи и гласа на народа не струва нищо?

Само погледнете фактите:
Корпорация от другия край на света идва за да изкопае БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО и да го изнесе. Това според вас нормално ли е? Това за мен си е чиста кражба във гигантски размери прикрита зад полулярната мантра на "външните инвестиции" които създават(уж) работни места.

Едно време за такова предателство хората реално са рязали главите на управниците и отговорните!
А сега.......сега сме приравнени към колниалните бананови републики!
Който откъдето мине си взема какво му харесва и заминава....
0
 
5
 
1
преди 3 години
A така... нали тея откриха преди дни още злато в другата мина в челопеч..

Още от Икономика и политика
БСК: Дигитализацията в България остава само на думи